Škola folklora za sve nas koji smo ju pohađali puno je više od samog folklora – Tena Lovrić o svom iskustvu

Već tri godine plešem u HKUD-u „Zlatni vez“  Solothurn u kojem učimo plesove iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. S ciljem, naučiti još više i detaljnije o hrvatskim plesovima i njihovoj povijesti s velikom radoznalošću i motivacijom prijavila sam se u ovogodišnju Ljetnu školu hrvatskoga folklora.

Ovo je bilo moje prvo sudjelovanje u školi folklora koja se održala u Zadru od 1. do 12. kolovoza o.g. u kojoj smo učili plesove i pjesme iz panonskog područja. Iza nas je deset dana intenzivnog plesa i pjesme, učenja o raznolikosti hrvatskih narodnih nošnji i čitanju plesnih koraka, takozvane kinetografije. Profesionalnost i iskustvo instruktora su me oduševili. Za vrijeme nastave morali smo biti maksimalno koncentrirani i usredotočeni. Vježbalo se intenzivno, uz Andol i puno magnezija. Unatoč napornom radu bilo je dovoljno vremena za druženja kroz cijeli dan, neka su druženja potrajala i do sitnih noćnih sati. Svaki dan bio je ispraćen uz prekrasnu svirku tamburaša…u stvari, svaki je tako i počinjao.

Sada, nakon tečaja, kad su se emocije smirile postala sam još svjesnija koliko je bogata baština koju su nam naši preci ostavili. U današnje vrijeme tehnologije smatram da je folklor jed(i)na zdrava, osvježavajuća vrsta komunikacije, uostalom kao što je to bio i u svojim počecima. Upoznavanje i komuniciranje kroz pjesmu i ples u stvari i jest svrha folklora. Nevjerojatna je ta pozitivna energija koja se doživi u jednom takvom ambijentu. A tek nova poznanstva  koja se tu steknu…neprocjenjivo…kao i naša Hrvatska.

Sretna sam da bar jedan mali dio naučenoga mogu prenijeti svome KUD-u.

Tena Lovrić, HKUD Zlatni vez Solothurn