11 C
Zagreb
9 C
Zürich
19.9 C
New York
11 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

2. susret hrvatskih folklornih društava u Švicarskoj

Protekle subote, 2. rujna 2023. uspješno je održan drugi susret hrvatskih folklornih skupina u Švicarskoj u Reckensaal-i u Thayngenu (kanton Schaffhausen). Organizatori tog događaja bili su kao i protekle godine članovi HKUD-a «Fala» iz Schaffhausena, koji su istodobno proslavili 45. obljetnicu postojanja društva, te tako okrunili titulu najstarijeg hrvatskog kulturno-umjetničkog društva u Švicarskoj.

Kulturni dio večeri započeo je u 17.00 sati uvodom simpatične voditeljice programa, Ivane Pavletić, kojoj se pridružio i predsjednik društva, Ivan Tominac, te pozdravio sve udruge i posebne uzvanike. Među njima bile su savjetnica Veleposlanstva RH u Švicarskoj Jelena Biljan i zamjenica generalnog konzula Mirela Udovčić.

U ime Hrvatske matice iseljenika događaju su prisustvovale voditeljica programa kulture Lucija Starčević te rukovoditeljica Službe Ivana Dvorneković, koje su svim sudionicima predale priznanje, iako susret ove godine nije bio natjecateljskog duha.
Predsjednik društva, Ivan Tominac, u svom pozdravom govoru se nadalje zahvalio svim sponzorima događaja, a posebno Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je svojim velikodušnim doprinosom omogućio da taj susret ponovno bude organiziran u Schaffhausenu.

Sve udruge dobile su od «Fale» za uspomenu na taj posebni susret licitarsko srce sa posebnom posvetom te bočicu rakije, koja je ukrašena Falinim imenom i zlatovezom.

Naravno, kao i prošle godine ni ovaj put nije smjela nedostajati recenzija stručnog žirija, koji je za tu manifestaciju doputovao iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Gospođi Katarini Horvatović-Medarić i gospodinu Vedranu Vidoviću, koji su i protekle godine ocijenivali društva, ove godine se pridružio i gospodin Ivan Zlatunić.

Bogati kulturni program ukrasile su razne hrvatske kulturne udruge. Program su otvorili najhrabriji – mali plesači i plesačice “Fale”, koji su sigurno stupili na binu i svojom izvedbom odmah osvojili srca svih gledatelja i zaradili najveći pljesak. Domaćin događaja HKUD «Fala» iz Schaffhausena predstavio se plesovima Banovine koreografa Ivana Tominca pod nazivom «Vodi kolo ti banijska lolo». HKUD «Zlatni vez Solothurn» predstavio je pjesme i plesove Bosanske Posavine u koreografiji Vedrana Vidovića, dok je HKUD «Živa grana» doputovala čak iz Ženeve, te otplesala Ličko kolo u koreografiji Karmele Kristić. KUD iz susjednoga kantona Zürich-a «Silvije Strahimir Kranjčević» nastupao je s pjesmama i plesovima Posavine u koreografiji dr. Pave Medveda, dok je KUD «Duvanjske Rose» iz glavnog grada Švicarske Berna, pokazao plesove Hercegovine u koreografiji Ivane Radoš i otpjevao bećarac.

Raznolikost programa upotpunio je FS «Krešimir» i HKZ Stuttgart Bad Cannstatt i Feuerbach s koreografijom iz mađarske Podravine pod nazivom «Na Ivanje ne radim oranje» dr. Ivana Merdića.
Nakon kulturnog dijela večeri sljedila je zabava zu TS Panonske Mornare.

I ove godine su društva svojim angažmanom i predstavama pokazala kako se i u inozemstvu može na kvalitetan način njegovati hrvatska kulturna baština.
Sljedeće godine, točnije 14.rujna 2024., će tom već polako tradicionalnom događaju biti domaćin HKUD «Kolovrat» iz Luzerna. Nadamo se još većem odazivu hrvatskih društava u Švicarskoj, te jos bogatijem folklorno glazbenom izričaju, kako bi se ta tradicija mogla nastaviti još dugi niz godina.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije