Dan sjećanja na herojski Vukovar – Poziv hrvatskim udrugama u Švicarskoj

U nedjelju, 17. studenog o.g. po drugi put u Švicarskoj će se obilježiti  „Dan sjećanja na herojski Vukovar“. Ove godine obilježavanje će se održati u crkvi sv. Josip u Zürichu u sklopu sv. mise s početkom u 12.15 sati.

Pozivamo pojedince, zajednice i udruge u Švicarskoj da nam se priključe na taj dan hrvatskog zajedništva i hrvatske sloge da bismo ga što dostojanstvenije obilježili u znak sjećanja na sve patnje, koje je grad Vukovar prošao, ali i u znak sjećanja na sve pale branitelje i civile tijekom Domovinskog rata.

Ovaj dan obilježavamo u znak sjećanja na 18. studeni 1991. kada je Vukovar pao u ruke srpskog agresora. Tog dana hrvatski je narod u domovini i svijetu dodatno uvijen u crno, no zahvaljujući njegovoj hrabrosti, ustrajnosti i slozi on je ipak naposljetku izvojevao pobjedu te se pridružio slobodnim i demokratskim državama u Europi.

Na «Dan sjećanja na herojski Vukovar» želimo odati počast svim žrtvama, civilima i braniteljima, koji su svoje živote položili na «Oltar domovine», te se prisjetiti sloge i zajedništva hrvatskog naroda iz tih dana, koji su nam i danas itekako potrebni.

Program koji će se odvijati po završetku svete mise upotpunit će uz članove Odbora Zbor mladih HKM Zürich „Korak“,Tamburaški sastav «Indigo» te učenici i učenice Hrvatske nastave. Nakon svete mise i programa uslijedit će ručak u prostorijama župa sv. Josipa koji će biti pripremljen u organizaciji udruge “Slavonia” Zürich i HKM Zürich.

Molimo sve predstavnike udruga i klubova, koje će nazočiti obilježavanju u Zürichu, da ponesu komad vrpce s natpisom od prošle godine, te da nam putem emaila na: info@moja-domovina.net dostave grb udruge u digitalnom obliku. Svoj dolazak u narodnim nošnjama najavili su predstavnici kulturnih udruga. Pozivamo sve, koji imaju doma nošnje, da ih odjenu i tim upotpune sliku bogate kulturne baštine koju kao narod imamo.

Na ovom mjestu želimo podsjetiti da smo lani na prvom obilježavanju „Vukovara“ u Dietikonu uz potporu udruge Slavonia Zürich prikupili 3’700.00 franaka, koje smo potom donirali „Vukovarskim leptirićima“  i „Vukovarskim golubićima“. Taj događaj je, dakle, imao i svoj humanitarni naboj na čemu smo svi jako zahvalni.

Budimo stoga i ove godine zajedno i složni kad obilježavamo „Dan sjećanja na herojski Vukovar“! Uključite se i budite s nama 17. studenoga!

Veselimo se vašem dolasku te vas srdačno pozdravljamo!

Damir Petkov, koordinator “Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na herojski Vukovar”

Ruža Studer-Babić, predstavnica Hrvata iz Švicarske pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske

Autor


Ruža Studer
Više o autoru