11.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
14.6 C
New York
18.8 C
Buenos Aires
27 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u New Yorku i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U predivnom ambijentu hrvatskog restorana Dubrovnik 13. svibnja 2022. g. održana je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u New Yorku.

Događaj je, uz riječi dobrodošlice otvorila Lidija Babić, konzul gerant. U ime generalnog konzulata i djelatnika konzulata nazočne je pozdravio generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku Nikica Kopačević. Osvrnuo se u svom govoru na riječi prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franja Tuđmana koji je rekao da je 30. svibanj Dan hrvatske državnosti jer je to konstitutivno stvaranje novog hrvatskog demokratskog Sabora, početak stvaranja nove, moderne demokratske Hrvatske i ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih Hrvata, kako u domovini tako i u iseljeništvu. Naglasio je da se ove godine obilježava i trideseta godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske. U svom govoru zahvalio je svim braniteljima i njihovim obiteljima, a posebno onima koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu koji je temelj stvaranja slobodne Republike Hrvatske. Također je ukazao na važnost zajedništva Hrvata u domovini i Hrvata u iseljeništvu te zahvalio iseljenim Hrvatima u cijelom svijetu, Hrvatima u Americi, a posebno Hrvatima u New Yorku koji su pomogli u stvaranju samostalne Hrvatske. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Program je započeo američkom i hrvatskom himnom koje su veličanstveno otpjevali članovi klape Astoria iz NY-a uz pratnju Viktora Šarića. Nazdravilo se šampanjcem i svi uzvanici s klapom su zapjevali “Bože čuvaj Hrvatsku”. Slijedio je kulinarski dio u kojem su gosti guštali hrvatske delicije restorana Dubrovnik. U bogatoj punudi mogli su kušati od dalmatinskog pršuta, paškog sira, salate od hobotnice, crnog rižota, ribe sa gradela do šporkih makarula. U slatkoj ponudi bile su samoborske kremšnite, rožata i palačinke. Naravno da su se uz to pila hrvatska vina i pjevale hrvatske pjesme pa se druženje nastavilo do kasno u noć.

Klapi Astoriji i Viktoru Šariću pridružili su se u pjesmi i Joško Grbac, član grupe Dalmati iz NY i poznata hrvatsko-američka umjetnica Tommi Mischell.

Proslavu su uveličali i članovi društva za očuvanje šibenske kulturne baštine Juraj Dalmatinac izložbom “Šibenik kroz stoljeća”. Marina Lambaša, kustošica muzeja grada Šibenika i članovi društva Juraj Dalmatinac; Nikola Grubić, Jolanda Krnić Zmijanović Dena Karađole Radovčić, predstavili su rad društva na obnovi tvrđava i portala u gradskoj jezgri Šibenika, projekt Geonucleus i časopis Juraj te druge projekte.

Hrvati iz New Yorka ponosno šalju poruku s ove fešte fešta gdje su još jednom s velikom nostalgijom i ljubavi zahvalili Bogu, zajedno sa svećenicima iz Hrvatske crkve na Manhattanu i Hrvatske katoličke misije u Astoriji. Molilo se za domovinu Hrvatsku koju vole te će joj i dalje pomagati, čuvati duh hrvatski i to prenositi na buduće generacije.

Posebna se zahvala uputila hrvatskom radio clubu u NY – Glas slobodne Hrvatske i nazočnim članovima s kojima je bio Zvonimir Crnogorac koji je od samog početka aktivan. Ovaj radio od 1972. godine u New Yorku prenosi hrvatsku riječ i čuva hrvatski identitet.

Ane Stražičić Rodriguez

POVEZANI ČLANCI

Najnovije