7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Božićni domjenak u Ebikonu

Hrvatsko-švicarski gospodarski klub pozvao je u četvrtak, 8.12.2022., na Božićni domjenak, koji je održan u prostorijama caféa «Rock» u Ebikonu LU.

Pored 100-tinjak članova i prijatelja Gospodarskog kluba, nazočni su bili, među ostalim, i jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika u Švicarskoj, Vlado Vukoja, suosnivač i suvlasnik tvrtke Teximp SA iz Küsnachta ZH, te Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, a iz Hrvatske stigli su Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika, i Alen Matanić, voditelj službe za gospodarsku suradnju – obadvojica u sklopu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Božićnom domjenku nazočio je nadalje Jozo Dalić, predstavnik Hrvata u Švicarskoj i Zapadnoj Europi pri Vladi Republike Hrvatske.

Tom prigodom je Damir Petkov, predsjednik Gospodarskog kluba, napravio kratki intervju s Vladom Vukojom, želeći u kratkim crtama predstaviti njegov poslovni put. Vukoja je koncem 60-ih godina prošlog stoljeća stigao kao tehničar za obradu metala iz zapadne Hercegovine u Švicarsku, nastanivši se u Zürichu. U početku je bio zaposlen, da bi potom u svibnju 1982. zajedno s jednim švicarskim partnerom osnovao tvrtku Teximp SA, koja je proizvodila strojeve za obradu metala.

Svoje tržište novoosnovana trvtka nije našla samo u Švicarskoj, nego i u državama središnje i jugoistočne Europe, čije je jezike Vukoja poznavao i govorio. Tako je tvrtka Teximp SA tijkom više desetljeća ekspandirala da bi danas imala svoje poslovnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Njen godišnji promet iznosi više od 100 milijuna franaka.

Vukoja se tijekom prošlih desetljeća nije isticao samo kao uspješan poduzetnik, nego i kao humanitarac, koji svoje hrvatske korijene nikada nije zaboravio. Tijekom Domovinskog rata, ali i kasnije poslije serije potresa, koja je zatekla Hrvatsku, Vukoja je opetovano donirao značajne svote u dobrotvorne svrhe.

Na osnovu svega toga Damir Petkov mu je kao prvom poduzetniku uopće u ime Gospodarskog kluba uručio povelju imenom «Priznanje za promičbu hrvatskih poduzetnika u Švicarskoj», na čemu se Vukoja najsrdačnije zahvalio: «S time uopće nisam računao, ali se osjećam izuzetno počašćenim – hvala vam puno na tome

Marko Cvitkušić, dopredsjednik Gospodarskog kluba, predstavio je članove glavnog odbora te zahvalio svim donatorima, pozvavši sve nazočne da uz dobru čašu vina i lijepo pripremljenu zakusku iskoriste ovaj susret za međusobno upoznavanje s obzirom da su bili prisutni poslovni ljudi iz različitih branši.

Monika Vitez, članica glavnog odbora Gospodarskog kluba, posvetila se gospodi Magdić i Matanić iz Hrvatske, zamolivši ih da predstave ukratko djelatnost Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Magdić je naglasio da dotični Ured postoji već 10 godina te da radi na povezivanju hrvatskih gospodarstvenika u svijetu s matičnom domovinom Hrvatskom. Pritom je naglasio da je to lijep, ali ujedno i zahtjevan posao budući da se predstavnici Središnjeg državnog uredu susreću u svijetu s raznim mentalitetima hrvatskih ljudi, pa tako i s raznim problemima. Magdić i Matanić, koji su dan ranije bili na poslovnom objedu s dopredsjednikom Gospodarskog kluba, Nikom Radatom, naglasili su da žele i dalje ostati u dodiru s Hrvatima u Švicarskoj, napose s Gospodarskim klubom.

Svim nazočnima obratio se i Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, izrazivši svoje golemo zadovoljstvo s ovim skupom i naglasivši vrijednost djelatnosti Gospodarskog kluba u Švicarskoj. Nakon što je Monika Vitez svim gostima podijelila jedan prigodni poklon, službeni je dio Božićnog domjenka zatvorio Damir Petkov, zaželjevši svim članovima i prijateljima Gospodarskog kluba sretan i čestit Božić kao i sve najbolje za narednu 2023. godinu. Uslijedilo je druženje i «ćakulanje», ne zanemarivši pritom naravno odlične rezultate hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Tekst: Damir Petkov / Foto: Daniel Gašić

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije