29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Tradicionalni 60. Riblji ručak Hrvatske zajednice u San Pedru

Hrvatska zajednica San Pedro Dalmatinsko-američkog kluba proslavila svoj tradicionalni 60. “Riblji ručak”
Dalmatinsko-američki klub je najorganiziranija i najsnažnija zajednica Hrvata Južne Kalifornije, osnovan 6. svibnja davne 1926. godine. Za tri godine proslavit će 100. obljetnicu djelovanja i mogu se pohvaliti članstvom oko 500 osoba u svim kategorijama. Njihov objekt s više dvorana od 22.000 četvornih stopa i velika vanjska terasa gledaju na luku Los Angelesa i marinu za jahte Cabrillo.
“Svrha kluba tada, a koja traje i danas, bila je promicanje američkog patriotizma, bratske i sestrinske ljubavi, dobre volje prema svim prijateljskim narodima naše zemlje, ponosa na naše etničko naslijeđe i opće ‘kvalitete dobrog susjeda’ prema našoj zajednici u cjelini,” kaže Rudy Svorinich, jr. Predsjednik Dalnatinsko-američkog kluba.
“Oni su polagali pravo na američki san, mjesto gdje su mogli ponosno podići zastavu svoje baštine i svoj novi dom”, kaže Angela Romero, lokalna povjesničarka i suradnica San Pedro Today, o podrijetlu kluba.
San Pedro, koji se smatra srcem hrvatske zajednice u Los Angelesu, dom je najveće populacije Hrvata duž Tihog oceana. Upravo iz tog razloga je bivši vijećnik Rudy Svorinich jr. a sada predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba osnovao i Hrvatski kulturni centar na uglu 7. ulice i Pacific Avenue.
“Mnogi ljudi u zajednici, kada uđete kroz vrata Dalmatinsko-američkog kluba, osjećate se kao da ulazite u nešto što vam pripada,” kaže Svorinich. “Ne osjećate se kao stranac kada uđete u klub, osjećate se kao da ulazite u svoj drugi dom.”
Članstvo Dalmatinsko-američkog kluba uključuje dva člana Kongresa, dva člana državne skupštine, dva župana L.A.-a, pet sudaca Vrhovnog suda L.A.-a, gradskog odvjetnika L.A.-a, tri člana Gradskog vijeća L.A.-a i brojne gradonačelnike South Baya, predsjednike hrvatskih organizacija,  da ne spominjemo muškarce i žene iz svih krajeva svijeta, životni stil, različita zanimanja i mnoga etnička podrijetla, ne samo hrvatska.
Preko 250 članova i gostiju okupilo se prošli petak, 31. ožujka 2023. da bi zajedno proslavili 60. obljetnicu Ribljeg ručka Dalmatinsko-američkog kluba zajednice San Pedro. Prvi ručak održao se u siječnju 1961.godine s 18 sudionika iz lokalne poslovne zajednice i redovito se slavio do početka pandemije covid, zbog koje je proslava i odgođena za petak, 31. ožujka 2023. g.
S velikim oduševljenjem ponovnog druženja Ribljem ručku nazočili su pojedinci iz svih društvenih slojeva, visoki izabrani dužnosnici, gospodarstvenici, prosvjetni radnici, odvjetnici, medicinski djelatnici i umirovljenici. U ime Hrvatskog konzulata nazočila je i generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Peam, dok je globalnu organizaciju Američko-hrvatskog kongresa zastupala predsjednica Nada Pritisanac Matulich.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije