29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Izložba i predstavljanje knjige “Hrvati ujedinjeni kravatom” u Vukovaru

Vukovar, Grad heroj, mjesto posebnog pijeteta među hrvatskim iseljeništvom u ponedjeljak, 20. lipnja 2023. u Hrvatskom domu ugostio je putujuću izložbu hrvatskih iseljenika i predstavljanje knjige koja prati izložbu pod nazivom “Hrvati ujedinjeni kravatom”. 

Uz predstavnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vukovarsko-Srijemske županije, Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovara, Muzeja Vučedolske kulture, Turističke zajednice Grada Vukovara, Hrvatskog doma Vukovara, Academia Cravatica i mnogih drugih, hrvatsko iseljeništvo ujedinjeno kravatom predstavilo se gradu heroju.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar, gospođa Ivanka Miličić, poželjevši dobrodošlicu svima koji su došli na jedan tako poseban događaj. Istaknula je cilj projekta koji na svojim izložbama u Hrvatskoj želi ukazati na iznimnu važnost povezivanja iseljeništva i domovine te na svjetskom nivou široke mase upoznati s bogatstvom kulturne baštine i istaknutim Hrvatima iseljeništva.

Inicijatorica i koordinatorica projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa i civilna hrvatska predstavnica u UN u New Yorku, Nada Pritišanac Matulich pojasnila je kako se ideja o projektu zapravo rodila upravo u UN promatrajući druge narodnosti kako s ponosom predstavljaju svoje zemlje. Naglasivši da je cilj ovog projekta povezivanje domovine i iseljeništva ali isto tako i umrežavanje svjetskih sveučilišta s hrvatskim sveučilištima radi razmjene studenata i profesora, na kojima će ova izložba i predstavljanje knjige gostovati .

Knjigu Hrvati ujedinjeni kravatom autorice Branke Bezić Filipović predstavila je savjetnica za kulturu Grada Vukovara Ruža Marić rekavši da je knjiga ogledni primjerak hrvatskih iseljenika od povijesnih ličnosti pa sve do suvremenika sa svih kontinenata. Program su u glazbenom dijelu nastupom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Dragutina Tadijanovića.

U ime Grada Vukovara nazočnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Palos, zahvalivši hrvatskim organizacijama; Američko-hrvatskom kongresu, CroDiaspori i udruženju hrvatsko američkih stručnjaka da su u program izložbi u Hrvatskoj uvrstili i Grad Vukovar rekavši između ostalog “Mi Hrvati znamo koliko vrijedimo, svugdje smo svojim radom istaknuti ali važno je da imamo svoje simbole koji nas čine prepoznatljivima a kravata je jedna od tih simbola. Zahvaljujem svim sudionicima projekta sto kroz njega Hrvatsku cine prepoznatljivom van granica”.

Prisutnima su se uz prigodan govor obratili savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva gđa Croatiana Gregurić u ime Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan RH, gospodin Mihovil Matković u ime Academia Cravatica i voditeljica Odsjeka za turizam Vukovarsko srijemske županije Ana Lovrenčak.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije