12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
11 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Uskoro u Zagrebu – V. Hrvatske svjetske igre

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Organizatora bez granica, od 24. do 29. srpnja u Zagrebu će se održati jubilarne V. Hrvatske svjetske igre.

To je amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. Cilj Igara je kroz športska i kulturna druženja povezati mlade Hrvate izvan RH i potaknuti ih za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Igre su do sada održane 2006. i 2010. godine u Zadru te 2014. i 2017. u Zagrebu. Ovogodišnje jubilarne pete Hrvatske svjetske igre okupit će preko 900 natjecatelja koji će se iskazati u deset sportova a dolaze iz 27 država svijeta. Natjecanja će se održavati na sportskim terenima u Zagrebu a sudionici će imati popratni zabavni i edukativni sadržaj sa ciljem povezivanja s mladima iz Hrvatske. 

Smještaj za sudionike je osiguran u Studentskom domu Stjepan Radić gdje će se održavati i većina programa a samo otvorenje Igri je utorak 25. srpnja u 20.30 sati na Atletskom stadionu Mladost. Svečanom otvorenju prethodi sveta misa u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu u 17 sati. Otvorenje na stadionu Mladost uz uzvanike iz javnog i političkog života Hrvatske i  dobro osmišljen program, prati mimohod svih sudionika Igara koji će pokazati snagu i zajedništvo Hrvata izvan RH pod sloganom Igara: Jedno je srce, jedna je Hrvatska!

O HSK-u

Hrvatski svjetski kongres (HSK) međunarodna je, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, od 1998. godine stalni član Ujedinjenih naroda kao nevladina međunarodna organizacija s konzultativnim statusom, koja za zadaću ima povezati sve Hrvate i Hrvatice, hrvatske Udruge i ustanove izvan Domovine i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva. Ciljevi Hrvatskog svjetskog kongresa su unapređenje zajedništva među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa u Hrvata. Ove godine Hrvatski svjetski kongres slavi 30. obljetnicu svoga djelovanja te će prigodnim kulturno – zabavnim programom, obilježiti značajan jubilej u sklopu V. Hrvatskih svjetskih igara.

Ivana Rora

POVEZANI ČLANCI

Najnovije