14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
11.4 C
Buenos Aires
22.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

ACAP na konferenciji u Zagrebu okupio vrhunske stručnjake iz svijeta

Prvi put u Zagrebu je održana konferencija “Connecting the Doers: Talking Croatia to the Next Level” organizirana od strane ACAP-a 

Association of Croatian American Professionals (ACAP) povezuje Hrvate i ne-Hrvate iz svih krajeva svijeta s ciljem povezivanja profesionalaca kako bi poticali suradnju i napravili pozitivne promjene u Hrvatskoj i lokalnim zajednicama. 

Nakon sedam uspješnih konferencija održanih u SAD-u, odnosno Chicagu, Clevelandu i New Yorku, po prvi put  svoju godišnju konferenciju pod nazivom “Connecting the Doers: Talking Croatia to the Next Level” organizirao je ACAP u Zagrebu od 5. – 8. srpnja 2023. u hotelu Sheraton. Konferencija je okupila više od 500 priznatih poduzetnika, od kojih je oko 150 iz SAD-a.  

Na otvorenju konferencije nazočio je Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je u uvodnom izlaganju naglasio intenziviranje partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske u političkom i gospodarskom smislu. Predsjednik Vlade također je naglasio kako je suradnja danas i 1991. godine između hrvatskog iseljeništva i hrvatske jednako vrijedna te istaknuo da suradnja doprinosi postizanju profesionalne izvrsnosti kojoj težimo. 

U uvodnom dijelu konferencije, Steven Pavletić, predsjednik ACAPa i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisali su Sporazum o suradnji na programu Ljetne škole Domovina iskustvenom diljem Hrvatske namijenjenom mladim pripadnicima hrvatskog iseljeništva. 

Tijekom tri dana međunarodni stručnjaci, poduzetnici i investitori s hrvatske i američke poslovne scene raspravljali su o različitim temama, pozitivnim primjerima i poticali suradnju u različitim sferama između SAD-a i Hrvatske. Na panelima su sudjelovala priznata imena poput Vuka Vukovića, CIO i suosnivača, Oraclum Capital, Iskre Reić, izvršne potpredsjednice AstraZeneca, Nenada Bakića, poduzetnika i investitora i mnogih drugih. Tijekom konferencije istaknut je potencijal dolaska američkih studenata na jednosemestralne studije u Hrvatsku, a istaknuo se i razvoj zdravstvenog turizma. Izvršni potpredsjednik UMPC-a Charles Bogost, istaknuo je da mu je idući poslovni cilj nakon Italije, Irske, Kazahstana i Kine, razviti poslovanje u Hrvatskoj. Paul Sauchar istaknuo je da ulazak Hrvatske u Schengen zonu ima dramatičan učinak na investiranje te da tko investira u Hrvatsku, zapravo ulaže u tržište EU. 

Osim o ulaganjima, panelisti su raspravljali o brzorastućoj gaming industriji, ali i o filmskoj industriji. Budući da je Hrvatska kulisa za mnogobrojne filmove, zaključeno je da ne možemo snimati filmove, ako ne čuvamo baštinu. Istaknuto je djelovanje Braće Hrvatskog zmaja u čuvanju baštine i jačanju  kulturnog identiteta. Kako bi prikazali hrvatsku kulturu, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, napravljen je događaj iznenađenja u kojem su prikazali hrvatsku glazbu i kulturu. Publiku su posebno dojmila klapa Samoana, odnosno braća Samoanci s Novog Zelanda koji su pjevali hrvatske pjesme, kao da je njihova zemlja. Braća su potvrdila da Hrvatska ima poticajne iseljenike i useljenike, koji doista osjete i žive Hrvatsku. 

ACAP stručnjaci su ostvarili ideju povezujući različite sektore i upoznavajući stručnjake iz različitih industrija, koji će vjerujemo, potaknuti suradnju i dovesti pozitivne promjene u Hrvatsku.

Foto: ACAP

POVEZANI ČLANCI

Najnovije