26.1 C
Zagreb
21 C
Zürich
14.9 C
New York
13.2 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Utorak, 26 rujna 2023
spot_img

Za vikend “Stara jela z Dugog Sela”; peći će se guska, razvlačiti savijače, peći kukuruz, a majstori će spremati kotlovinu

Dugoselska gastro manifestacija „Stara jela z Dugog Sela“ promiče tradicionalna jela posavsko-prigorskog područja i čuva kulturu kraja. Ovogodišnje izdanje održat će se u vikendu pred nama u organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela. Svečano otvaranje manifestacije bit će u subotu, 16. rujna u 12 sati.

Kako bi išli ukorak s modernim trendovima u gastronomiji, „Stara jela z Dugog Sela“ prošle su godine predstavila Bakin emajlirani tanjurić kao jedinstveni suvenir i pribor za konzumaciju. Naime, manifestacija ima karakter „plastic free“ i „zero waste“ događaj. U duhu održivog turizma, na manifestaciji će se, uz izvrsnu domaću hranu, održavati radionice u kojima ćemo saznati kako pripremiti obrok bez otpada – jer su i naši stari znali iskoristiti svaki dio namirnice. Bakin emajlirani tanjurić podsjeća na industrijsku baštinu Dugog Sela jer su građani ovog grada desetljećima radili u Tvornici emajliranog posuđa Gorica.

U skladu s promocijom tradicionalnih načina pripreme hrane, tih će dana u Dugom Selu gostovati majstori peke iz Vareša (BiH) i Baranjci koji će sve naučiti kako se kuha u vrčevima na vatri, te TZ Biograda na moru koja donosi dašak Dalmacije. Birat će se najbolja pečena guska, naučit će se pripremati sir na način naših baka, razvlačiti savijače s domaćim tijestom, peći kuruzu na otvorenoj vatri…

Nedjelja je dan za KOTLOWINA SHOW – najzabavnije natjecanje u kuhanju kotlovine u kojem prednost imaju svi koji o kotlovini ne znaju baš ništa. Voditelji ovog iznimno zabavnog programa su Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac.

Na Starim jelima dobro će se provesti i veliki i mali – bit će organizirane radionice za djecu (Od slame do strašila, Začini dugoselskog kraja, Od kuhače do igračke, Vuneni prijatelji – izrada igračaka od vune), radionice za odrasle (Keramika, Dekoriranje stola prirodnim materijalima, Permakultura…), a brojne su i gastro radionice (Frižider, Iskoristi sve, Gole torte, Sir po starinjski, Savini me, ispeci me, Kuhamo u ćupovima…). U glazbenom dijelu programa sudjeluju Tamburaški sastav Ravnica, Bosutski bećari, Minea, Ella i I. Bee.

Manifestaciju otvara u petak, 15. rujna „Dugoselski spomenar“. Projekt je to očuvanja nematerijalne baštine Dugog Sela, a provodi se u partnerstvu TZG Dugog Sela, KUD-a Preporod i Grada Dugog Sela, uz potporu Hrvatske turističke zajednice s ciljem očuvanja starih znanja i vještina, te omogućavanja da turisti postanu, barem nakratko, dijelom bogate baštine dugoselskog kraja.

Projekt se predstavlja Dugoselskim kišobranom – suvenirom grada koji glavu čuva od kiše, a uspomene od zaborava. Kišobran, ali i marame, torbe, straničici…su ukrašeni motivima narodnih nošnji iz ovog kraja, koje ponosno čuva u velikoj zbirci KUD Preporod – najstariji i jedan od najboljih KUD-ova u Hrvatskoj koji djeluje više od 115 godina. Kroz niz radionica (veza, keramike, plesa, pjesme, tkanja…) stariji će sugrađani svoja znanja i sjećanja prenositi mlađima, ali i svim zainteresiranim turistima koji posjete Dugo Selo. Tako će se istovremeno čuvati znanja i običaji naših djedova i baka, ali i širiti priča o Dugom Selu. U sklopu projekta, u petak 15. rujna, u Kulturno-informativnom centru za posjetitelje bit će otvorena izložba „Dugoselski spomenar“.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije