13.9 C
Zagreb
13.2 C
Zürich
16 C
New York
15 C
Buenos Aires
25.7 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Uprizorena Bitka kod Jurjevih stijena te otkriven spomenik Zrinskom i Frankopanu

U subotu, 16. rujna 2023., kako što je bilo najavljeno, na predjelu Jurjeve kose iznad Gacke doline održao se povijesni događaj za pamćenje.

Upriličenje se održalo na mjestu kod Jurjevih stijena na kojem su Osmanlije pretrpjele najveći poraz zbog kojeg je davne 1663. godine zaustavljeno njihovo napredovanje prema zapadu. Njihov prodor ne da je išao samo na područje Gacke doline, već i prema Senju jer su htjeli izlaz na more i u Europu. U okviru jubilarne godine, danas je na tom mjestu otkriven spomenik Zrinskom i Frankopanu.

Predivan dan suncem okupan a lokacija s predivnim pogledom na Gacku dolinu, bila je savršena pozornica, kao stvorena za veliki događaj kojeg je pjesmom uokvirila klapa HRM Sveti Juraj.

 

O samom povijesnom događaju govorio je povjesničar s Instituta Ivo Pilar iz Zagreba Željko Holjevac, istaknuvši značaj ove povijesne pobjede na koju moramo biti ponosni. Ta je pobjeda zasjenila mnoge druge u to vrijeme a upravo zato što je Petar Zrinski imao strategiju kako pobijediti nadmoćnu tursku vojsku u kanjonu Jurjevih stijena. Iako je ova pobjeda koštala glave, kako njega tako i njegovog šurjaka Frana Krstu Frankopana, jer se caru to što su učinili nije svidjelo. Na nama, potomcima njihovog naroda je da iskoristimo ovo predivno mjesto i lokaciju za neka druga događanja u budućnosti i čuvamo njihove hrabre podvige od zaborava.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i načelnik općine Vrhovine Milorad Delić, općina na čijem se području nalazi ovaj povijesni lokalitet. Gradonačelnik Otočca prisutnima se obratio riječima zahvale a posebno don Juri Ladišiću; sve ovo što se danas dogodilo je njegova ideja i zasluga.

Pjesnikinje Jelena Benčić i Marina Majnarić obogatile su program svojim pjesmama posvećenima ovom događaju. Najljepši dio proslave bio je dolazak Karlovačkih Husara na  konjima na kojima su u ono vrijeme došli Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan sa svojom vojskom i uprizorenje bitke je krenulo dojavom izvidnice da stižu Osmanlije. Tog trenutka krenulo se u boj, konjici su se pridružili muški članovi KUD-a Dangubice iz Kutereva s kopljima, Otočki graničari, članovi Zrinske postrojbe iz Čakovca, članovi KUD-a Sinac, Korenica i FD Otočac.

Uslijedio je povratak iz bitke iz šume s uhapšenim bratom od Ali Paše Čengića, postrojavanje vojske i pobjednički poklik. Događaj je mnoge ostavio bez daha i zasigurno će se dugo pričati o ovoj uprizorenoj bitci, jedinstvenom događaju kojem na žalost na poziv organizatora nije došla niti jedna TV ekipa da snimi.

Hvala svima koji su bili i izdvojili svoje vrijeme da dođu. A don Juri Ladišiću – svećeniku i predsjedniku Udruge slijepih neka dragi Bog udjeli snage i zdravlja za neki novi projekt, jer  ovo nije jedini projekt koji je ostvario. Zaživjele su tako proslave kod Pisanog kamena u Begovači i proslave kod Jele Car u Gornjem Kosinju. Očito se mnogo toga se vrzma u glavi tog skromnog čovjeka što nam pokazuje da slijepi vide mnogo toga što oni sa zdravim očima ne vide.

Budimo ponosni na svoju bogatu povijest i ovaj povijesni događaj kod Jurjevih stijena. Iako nije bilo jednostavno doći na ovo mjesto, ljudi su se okupili i došli sa svih strana, neki prijevozom ili pješice kao planinari PD Gromovača Otočac. Jedan autobus planinara došao je s članovima PD Topusko. Uz mnoštvo građana, nazočili su predstavnici TZ Vrhovine, Perušić i Otočac jer je ova lokacija za njih izazov koji se može itekako ponuditi i iskoristiti kao turistički potencijal.

Na kraju programa svim prisutnima zahvalila je glavna organizatorica programa Vesna Bielen i pozvala na pučku veselicu te se druženje nstavilo uz pjesmu, grah i gulaš.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije