13.7 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
13.1 C
New York
9.5 C
Buenos Aires
23.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Posjet Ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Los Angelesu

Ovaj intenzivan i ispunjen posjet ministra ostat će u sjećanju kako hrvatskih iseljenika, tako i ministra Grlića Radmana, kao prilika za jačanje veza između Hrvatske i njezinih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nedavnom događaju koji će ostati urezan u pamćenju Hrvatske dijaspore u Los Angelesu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, posjetio je Los Angeles, gdje je dočekan srdačno i s velikim entuzijazmom. Ovaj posjet, koji je označio prvi službeni susret ministra s Hrvatima u Los Angelesu, bio je organiziran pod pokroviteljstvom Dalmatinsko-američkog kluba, čiji je predsjednik Rudy Svorinich, koji je ujedno predvodio svečanosti.

Rudy Svorinich, bivši vijećnik za 15 districts za Los Angelesa u dva mandata, pozdravio je ministra Grlića Radmana, brojne predstavnike i dužnosnike grada Los Angelesa. Na događaju su također prisustvovali Ted Lieu, Kongresmen za Kaliforniju, Steven Craig Bradford, senator Kalifornije, Albert Yasuro Maratsuchi, japansko-američki odvjetnik koji služi u Državnoj skupštini Kalifornije, te mnogi drugi istaknuti gosti.

Svečanost je okupila i predstavnike brojnih hrvatskih organizacija i udruga južne Kalifornije, kao i članove globalne organizacije American Croatian Congress (ACC). Ova prigoda bila je idealna za zajedničko slavlje hrvatske i američke himne, a izvedbu su povjerili talentiranom Roku Blaževiću.

Predstavnici državnih ustanova, hrvatskih organizacija i udruga uručili su ministru Grliću Radmanu Certifikate dobrodošlice, izražavajući svoje želje da se osjeća ugodno u njihovom gradu. Rudy Svorinich, predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba, darovao je ministru dvije kravate kao simbol povezanosti između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Ove dvije kravate, koje krase crvene boje, bijele i plave, s različitim grbovima otisnutim na njima, predstavljaju posebnu vezu između dviju zemalja.

Ministar Grlić Radman, vidno emotivan zbog tople dobrodošlice i podrške, zahvalio je državnim predstavnicima i hrvatskim iseljenicima, kao i predsjedniku Dalmatinsko-američkog kluba Rudyju Svorinichu. Ambasador Pjer Šimunović i generalna konzulica Renee Pea također su toplo zahvalili na gostoprimstvu Dalmatinsko-američkog kluba i prisutnim gostima koji su uveličali ovaj događaj.

Nakon svečane večere, Ministar je održao radni sastanak s predstavnicima American Croatian Congress (ACC), koji su istovremeno bili i predstavnici ACAP-a za južnu Kaliforniju. Nada Pritišanac Matulich, predsjednica ACC-a, upoznala je Ministra s globalnim projektom nazvanim “Hrvati ujedinjeni kravatom”, koji se provodi u partnerstvu ACC-a, ACAP-a i Crodiaspore. Tom prigodom, ministru je darovala istoimenu knjigu koja prati projekt te ga pozvala na svečanost izložbe u Pulu sljedećeg mjeseca, povodom Dana kravate i 20. obljetnice ulaska Pulske kravate u Guinnessovu knjigu rekorda. Ova izložba označava početak globalnog putovanja projekta po svjetskim sveučilištima, UN-u i Europskom parlamentu.

Drugi dan posjeta, ministar Grlić Radman održao je sastanak s gospodarstvenicima i predstavnicima hrvatske dijaspore te nazočio svetoj misi u župi Sv. Ante u Los Angelesu. Ovaj intenzivan i ispunjen posjet Ministra Los Angelesu svakako će ostati u sjećanju kako hrvatskih iseljenika, tako i Ministra Grlića Radmana, kao prilika za jačanje veza između Hrvatske i njezinih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije