13.9 C
Zagreb
13.2 C
Zürich
16 C
New York
15 C
Buenos Aires
25.7 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

G2.9 MEETING – HRVATSKI ISELJENICI MOGU I ŽELE POMOĆI GOSPODARSKOJ OBNOVI BANOVINE

Nakon bogata tri dana programa, prošli vikend službeno je završilo 9. izdanje konferencije MEETING G2 koja poslovno povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku.
Konferencija je prvi put nakon osam godina održana izvan Zagreba, u Sisku, u PISAK-Poduzetnički inkubator Sisak, i okupila je više od 220 sudionika iz Hrvatske i desetak zemalja sa svih strana svijeta (SAD, Kanada, Australija, Venezuela, Argentina, Njemačka, Austrija, BiH, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Velika Britanija….) „Pet do jedanaest znači da još nije prekasno. Vjerujemo da unatoč svim izazovima možemo zajedničkim naporima ostvariti pozitivne rezultate. To je naša glavni nit vodilja ove konferencije – povezati znanja iseljeničke i lokalne Hrvatske te gospodarski revitalizirati Banovinu koja je gospodarski teško stradala nakon potresa”, izjavio je na otvorenju predsjednik Udruge Meeting G2 Antun Krešimir Buterin, čija je udruga organizator konferencije.
Nazočnima se na otvorenju s velikim riječima potpore obratio i državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, kao i zamjenik državnog tajnika za Središnji državni ured za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Dario Magdić. Isto tako, u ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, okupljenima se obratio i savjetnik predsjednika za gospodarstvo Velibor Mačkić, koji je naglasio da je pitanje decentralizacije zemlje važno za njezin razvoj, dajući potporu Ureda predsjednika području Banovine tijekom obnove nakon potresa. 
Potporu konferenciji i njezinom razvoju poduzetničke klime pružio je i rođeni gradišćanski Hrvat Josef Markus Wuketich kao veleposlanik Republike Austrije, simbolično podsjetivši na veliku ulogu austrijskih investicija u tvrtki Gavrilović. Posebnu zahvalnost svima izrazili su i predstavnici grada Petrinje i županije poručivši kako su pasivnost i letargija u ovom trenutku nešto na što nitko na ovim prostorima nije zaslužio. Na kraju, atmosferu i napore za izgradnjom poslovnih mogućnosti i povezivanja Hrvata u domovini i inozemstvu pozdravio je i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.
Veliku pozornost prvog dana konferencije i na samom otvorenju izazvao je i uspješni poduzetnik Matt Sertić, koji se 80-ih godina kao rođeni Siščanin preselio u SAD gdje je u Kaliforniji pokrenuo svjetski poznatu tvrtku za proizvodnju mikročipova i novih tehnologija Applied Ceramics. Svoj uspješan posao preselio je u rodni grad, gdje je osnovao najveći poduzetnički inkubator u Hrvatskoj. „Nadam se da će moj primjer inspirirati i druge na poduzetničke pothvate. Kapital je uvijek moguće pronaći, a srce hrvatskog iseljeništva itekako je veliko”, zaključio je Sertić.
Više od 50 panelista i ključnih govornika predstavilo je brojne projekte i poslovne potencijale za ulaganja, o kojima ćemo uskoro krenuti s detaljnim objavama na društvenim mrežama. Među govornicima su bili i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te direktor poslovnih operacija Infobip Boris Pogacnik koji je istaknuo važnu i veliku ulogu hrvatske dijaspore u razvoju Infobipa na tržištu Južne Amerike.
Konferenciju su inspirativnim porukama i pričama o sportskim uspjesima oplemenili veslač Damir Martin, šahovski velemajstor Alojzije Jankovic, komičar Danko Ažićpubliku je nasmijao, veslač i trener Mario Vekić razgibao, a karikaturisti Davor Trgovčević karikature i Krešimir Kveštek brzopotezno nacrtali. Sve u skladu s ovogodišnjim imenom i sloganom
konferencije: Zemlja izlazećeg optimizma!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije