22.7 C
Zagreb
12 C
Zürich
15 C
New York
13.1 C
Buenos Aires
27.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Molizaiko 7. – Susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske

Na ovogodišnjem susretu domovinske i iseljene Hrvatske – Molizaiko 7. organizator je omogućio obilazak svih mjesta hrvatskih jezičnih manjina. Gosti su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata od Tavenna – Tavela, Montemitro – Mundimitar, San Felice del Molise – Filić , Acquaviva Collecroce – Kruč.

U mjestu Acquaviva Collecroce/ Kruč u kojima živi jezična manjina moliških Hrvata tijekom svakog susreta, pa tako i ovog sedmog, organizatori su kroz radionice (nakita, čipke na batiće i licitara) skrenuli pozornost na jezik, povijest, identitet i običaje Moliških Hrvata danas i nekad, kao i na sve one poveznice kulturne baštine između dvije obale jadranskog mora.

Prvi dio program započeo je „Poezijom ispod moliškog neba” tijekom koje su pjesnici Mario Giorgetta i Antonio Crecchia predstavili svoje moliške poezije “Na našo” te je otvorena izložba tradicijskog nakita od staklenog zrnja iz svih krajeva Hrvatske u organizaciji Narodnog sveučilišta “Sesvete”, kulturno-obrazovne ustanove Grada Zagreba.
Ovogodišnji gosti iz Hrvatske bili su Udruga Điran s otoka Ugljana te Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin koji su uz ples, muziku i pjevanje pokazali bogatstvo hrvatskog folklora.

Počasni gost bio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je pozdravio sve nazočne predstavnike institucija i udruga te prenio nazočnima i pozdrave Predsjednika Vlade. Posebno je istaknuo zadovoljstvo međusobnim razumijevanjem, poštovanjem i suradnjom obiju hrvatskih zajednica – iseljeničke i manjinske, koje surađuju na očuvanju tradicije hrvatskog jezika, običaja, kulture i identiteta kroz Molizaiko 7. Obećao je i daljnju potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kvalitetnim projektima poput ovih.

U ime VRH u Rimu, veleposlanika g. Jasena Mesića i svoje osobno, nazočne je pozdravila Iva Pavić, ministar savjetnik, koja je u govoru istaknula kako je Molizaiko u organizaciji moliških udruga, posebno predsjednice udruge Jedna Muzika, gđe Antonelle D’Antuono, u koordinaciji s članovima rimske udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik i predsjednicom Ivanom Milinom, postao neizostavni godišnji susret i svjedočanstvo zajedništva svih Hrvata u Moliseu, Italiji i šire. U ime ravnatelja Hrvatske matice iseljenika nazočnima se obratila Ivana Dvorneković, koja je prenijela pozdrave ravnatelja g. Marića, naglasila snažnu ulogu Hrvatske matice iseljenika u brizi o hrvatskim manjinskim zajednicama i hrvatskom iseljeništvu.

Također, goste je pozdravio Jure Brižić, načelnik Općine Preko i predstavnici TZ Preka te pozvali domaćine da posijete otok Ugljan. Na sedmom Molizaiku nazočili su također: Vjekoslava Damjanović, ravnateljica Narodnog sveučilišta Sesvete, Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, Ivan Mihovec predsjednik HKUD “PRIGOREC”, Markuševec, Karmen Mejić, predsjednica Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin, Ingrid Vukić, Predsjednicu udruge Điran i Croatiana Grgurević, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva.

Svi prisutni imali su mogućnost sudjelovati u raznim radionicama za djecu i odrasle te je bio veliki broj zainteresiranih za radionicu hrvatskog tradicijskog ženskog nakita izrada ogrlica i oglavlja koju su vodile žene Narodnog sveučilišta „Sesvete” kulturno-obrazovne ustanove Grada Zagreba, radionicu rukotvorina starih predmeta – Antonio Biacca, izrade čipke na batiće koje je vodila PRO Loco iz Tavenne, izrade licitarskih srca uz Almu Kumbarić. Nakon radionica uslijedio je Cooking show Hrvatsko-moliški okusi.

Bogat kulturno-umjetnički i gastronomski program završen je nastupima mladih folkloraša iz Italije i Hrvatske. Tradicionalne talijanske plesove predstavio je KUD-a Molise Folk, Gruppo Folk citta di Isernia te gosti iz Hrvatske KUD Điran s otoka Ugljana i Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin te zajednička revija nošnji.

Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge “Jedna musika” zahvalila je svim institucijama i njenim predstavnicima na kontinuitetu u podršci, Središnjem državnom uredu za Hrvate u inozemstvu, Hrvatskoj matici iseljenika, VRH u Rimu i gradonačelniku Francesco Trolio iz Acquaviva Collecroce na gostoprimstvu. Zahvalila je i svim udrugama koje su pomogle u realizaciji projekta “NA NAŠO”; PRO Loco Tavena, Zakladi Moliški Hrvati te Udruzi Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

Izvor: Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim

POVEZANI ČLANCI

Najnovije