16.1 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
22.1 C
New York
13.5 C
Buenos Aires
26.3 C
Melbourne
Nedjelja, 16 lipnja 2024
spot_img

Treći međunarodni CRoETnO Festival u Rimu

U središtu Rima održan je treći međunarodni CRoETnO Festival u Kazalištu Garbatella, u organizaciji hrvatske udruge “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline te udruge “Jedna Musica” iz Kruča/Acquaviva Collecroce i njezine predsjednice Antonelle D’Antuono.

Ideja za ovaj projekt rođena je raznim pozivima udruga iz raznih dijelova Italije za sudjelovanje na manifestacijama predstavljanja narodnim nošnjama. Osnovni je cilj ovog projekta bio je prikazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje Hrvatske kulturne baštine, odnosno kulturnog identiteta Hrvatske, posebice među mladima. Međunarodni Festival nošnje, nakita i oglavlja koji je bio jedinstven po svom konceptu, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa.

Na trećem CroEtno Festivalu sudjelovale su folklorne skupine iz Rumunjske, Perua, Kolumbije, Italije, Poljske, Ukrajine, Sierra Leone, Sejšela i Hrvatske koju je predstavljala Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin koji uskoro slave 40. obljetnicu svoga djelovanja. Počasni gost bio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je prvi puta prisustvovao na ovoj manifestaciji. U svom obraćanju istaknuo je kako je Folklor dio kulturne baštine koji nas povezuje s našim korijenima te da mu je iznimno drago da je udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim potaknula ovaj međunarodni susret u prekrasnom Rimu i što osim hrvatske kulturne baštine imamo priliku diviti se poljskim, ukrajinskim, kolumbijskim, rumunjskim, talijanskim i drugim običajima, tradiciji, pjesmi i plesu. Ponosni smo i na kontinuiranu suradnju između moliških Hrvata i hrvatske dijaspore u Rimu. Sve to svjedoči o karakteru hrvatskog naroda, koji poštuje svoje i kad smo jako udaljeni od Hrvatske, koji cijeni i običaje stranih zemalja u kojima živi, koji poštuje različitost. Poručio je njegujte i dalje taj duh čovjekoljublja i domoljublja, a Hrvatska će vam odgovoriti otvorenih vrata, ponosna na sve vaše uspjehe i zahvalna za svu vašu ljubav. Obećao je i daljnju potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kvalitetnim projektima poput ovih.

U ime veleposlanika Jasena Mesića u Italiji i svoje osobno nazočne je pozdravila mr.sc. Iva Pavić, diplomatski savjetnik Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Marina Šutalo, te savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva Croatiana Grgurević. U ime ravnatelja Hrvatske matice iseljenika nazočnima se obratila rukovoditeljica Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i nakladništvo, Ivana Dvorneković, koja je prenijela pozdrave ravnatelja g. Marića. Naglasila je snažnu ulogu Hrvatske matice iseljenika u brizi o hrvatskom iseljeništvu, te obećala da će Matica i dalje poklanjati obećanu pažnju prema ovom projekta. Također nazočili su Vjekoslava Damjanović, predsjednica Narodnog sveučilište „Sesvete” – kulturno-obrazovna ustanova Grada Zagreba, Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge „Jedna musika”, Karmen Mejić, predsjednica Hrvatske kulturne-umjetničke i sportske zajednice Berlin, Ivan Mihovec predsjednik HKUD “Prigorec“, Markuševec udruga koji će uskoro proslaviti 100 obljetnicu.
Svim udrugama dodijeljena je zahvalnica i suvenir baščanske ploče kako bi i ovim putem promovirali Hrvatsku kulturu baštinu.

Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim zahvalila je svim institucijama i njenim predstavnicima na kontinuitetu u podršci, Središnjem državnom uredu za Hrvate u inozemstvu, Hrvatskoj matici iseljenika, VRH u Rimu, HTZ iz Milana, te po drugi puta Comune di Roma (Općini Rim) na pokroviteljstvu. Posebna je naglasila zahvala idu voditeljima programa Ivanu Mihovec i Sari Adam te mladima iz naše udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim Petri, Nini, Ani, Violi, Angeli, Gabrielu, Luco, Giadi, Giuli i najmlađima Ivanu i Ireni. Budući da su mladi naraštaji naša nada i budućnost, potrebno je uvijek i izvan Domovine prisjećati se zavičaja i domovine te naše mlade upoznvati sa svojim nasljeđem „Na mladima svijet ostaje.”

Na Internacionalnom Festivalu nošnji organizirani su štandove s rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika te su pokazali bogatstvo običaja i enogastronomije.
Hrvatsku je predstavilo Narodno sveučilište “Sesvete” kulturno-obrazovna ustanova Grada Zagreba s izložbom i radionicom tradicijskog nakita od staklenog zrnja iz svih krajeva Hrvatske kojom su posjetitelji bili oduševljeni.

Izvor: Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim

POVEZANI ČLANCI

Najnovije