13.7 C
Zagreb
10 C
Zürich
13.6 C
New York
7.4 C
Buenos Aires
21.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

U Puli obilježen Svjetski dan kravate i predstavljena knjiga “Hrvati ujedinjeni kravatom”

Hrvatski iseljenici svih kontinenata, sudionici projekta “Hrvati ujedinjeni kravatom” u Puli su obilježili Svjetski dan kravate i 20. obljetnicu ulaska Pulske kravate u Guinnessovu knjigu rekorda.

U organizaciji Američko-hrvatskog kongresa (ACC), CroDiaspore i Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP), a uz pokroviteljstvo Grada Pule, TZ Pula i Doma hrvatska branitelja Pula, u Puli je obilježen Svjetski dan kravate i 20. obljetnica od ulaska Pulske kravate u Guinnessovu knjigu rekorda otvaranjem izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” i predstavljanjem istoimene knjige.

U Domu hrvatskih branitelja u Puli uz nazočnost predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva branitelja, Policijske akademije, zamjenika župana Osječko-baranjske županije, predstavnike Istarske županije, predstavnike Američko-hrvatskog kongresa, ACAPa, Crodiaspore i mnoge druge uvažene goste pozdravio je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, naglasivši da mu je zadovoljstvo što je Grad Pula domaćin i pokrovitelj ovog važnog događaja te da mu je čast otvoriti izložbu koja poslije Pule gostuje na prestižnom Uppsala sveučilištu u Švedskoj a zatim započinje svoje višegodišnje svjetsko putovanje.

Budući da inicijatorica projekta Nada Pritišanac Matulich, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa i civilna predstavnica u Ujedinjenim narodima u New Yorku zbog bolesti nije mogla prisustvovati otvaranju izložbe i predstavljanju knjige koja izložbu prati, pismom je zahvalila svima na podršci projekta, posebno Gradu Puli na pokroviteljstvu, gradonačelniku Grada Pule i njegovim suradnicima.

U ime ACAPa prisutne je pozdravio Boris Vilic predsjednik ACAP Fondacije naglasivši da mu je iznimna čast podržati projekt koji govori o uspjesima Hrvata u svijetu. Danijela Čepo u ime Veleučilišta Aspira predstavila je knjigu “Hrvati ujedinjeni kravatom” naglasivši kako su iseljenici svih kontinenata izrazili želju za sudjelovanjem te da je projekt čvrsto povezao Hrvate cijelog svijeta u jednu lijepu priču. Program je vodila i izložbu predstavila dugogodišnja suradnica hrvatskog iseljeništva Ana Bedrina, rekavši kako su Puljani napravili kravatu oko Arene a hrvatski iseljenici sada žele “napraviti” kravatu oko svih kontinenata gdje žive Hrvati. U programu su sudjelovali pulski gimnazijalci i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, dok su se u glazbenom dijelu predstavili Bruno Krajcar i Vilma Gracija Žmak.

Izložba je također posvećena povezivanju hrvatskih branitelja s veteranima svijeta nama prijateljskih zemalja.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije