11.6 C
Zagreb
8.7 C
Zürich
17.8 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
22.6 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Putujuća izložba “Hrvati ujedinjeni kravatom” predstavljena na švedskom sveučilištu

Na Uppsali, najstarijem sveučilištu u Švedskoj predstavljena je globalna, putujuća izložba hrvatskih iseljenika – “Hrvati ujedinjeni kravatom

Sveučilište Uppsala smješteno je u nekadašnjoj istoimenoj prijestolnici udaljenoj pedesetak kilometara od Stockholma. Zahvaljujući veleposlaniku RH u Švedskoj, dr. Siniši Grgiću ukazala se jedinstvena prilika predstaviti projekt, izložbu i knjigu, “Hrvati ujedinjeni kravatom” na tom najstarijem europskom sveučilištu, u ponedjeljak 23. listopada 2023. u nazočnosti studenata, profesora i članova hrvatske zajednice.

Budući da je inicijatorica projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva, Nada Pritišanac Matulich izostala zbog bolesti, o knjizi je govorila autorica Branka Bezić Filipović. Kao glavni cilj projekta istaknula je predstavljanje na svjetskim sveučilištima kako bi educirali što više ljudi o tome da je kravata hrvatski izum. Također je istaknula da je ovo izvrsna inicijativa koja promiče hrvatski identitet i kulturu, jača veze Hrvata iseljeništva i njihovih potomaka s domovinom, potiče suradnju u obrazovanju, kulturi, sportu, gospodarstvu i mnogim drugim područjima.

Izložbu je otvorio veleposlanik dr. Siniša Grgić izrazivši zadovoljstvo što će se ovim projektom povećati vidljivost Hrvatske u svijetu. Dr. Grgić je i osobno sudionik projekta te je prepoznat od hrvatskog iseljeništva kao jedan od najuspješnijih hrvatskih diplomata. U ovaj globalni projekt su se nakon svjetske legende hrvatskih korijena, Charlesa Billicha počeli uključivati i drugi umjetnici svojim umjetničkim stvaralaštvom. Za ovu prigodu Splićanka Nives Čičin Šain je izradila dvije kravate u tehnici papier mache, koje su nosili govornici prilikom prezentacije na Uppsala sveučilištu.

Veleposlanik dr. Grgić i gospođa Bezić Filipović nakon prezentacije projekta na Uppsala sveučilištu posjetili su Tieroom AB, vodećeg švedskog proizvoďaca visokokvalitetnih kravata sa sjedištem u Uppsali u Švedskoj. Svojim domaćinima su također održali kratko predstavljanje kravate te ih upoznali da je domovina kravate Hrvatska. Gosti su tom prigodom domaćinima poklonili knjigu “Hrvati ujedinjeni kravatom” na trajno sjećanje na ovaj susret i druženje.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije