13.8 C
Zagreb
10.4 C
Zürich
18.2 C
New York
17.1 C
Buenos Aires
24.4 C
Melbourne
Utorak, 7 svibnja 2024
spot_img

Hrvatska župa u New Yorku proslavila 110. godina postojanja

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, u nedjelju 22. listopada 2023. svečano je proslavila 110. godišnjicu svoga osnutka.

Svetu misu zahvalnicu koja je počela u 11:00 sati predvodio je kustos kustodije za USA i Kanadu, fra Marko Puljić koji je u župi u New Yorku najprije služio kao kapelan a potom kao župnik. Zbog toga je imao posebnu dobrodošlicu i zahvalnost prepune crkve župljana koji su došli proslaviti ovaj, za sve hrvatske iseljenike iz New Yorka i Istočne obale Amerike veliki dan. U svojoj propovijedi fra Marko je rekao:“Predajte sebe Bogu! Upravo to, kako sebe predavati Bogu i ostati u njegovoj blizini, bilo je glavna zadaća ove hrvatske župe, kao i svake druge župe bilo gdje u svijetu. Kroz stotinu i deset godina, u ovoj staroj crkvi na Pedesetoj ulici, jasno i glasno se svjedočilo da pripadamo Bogu. To je bila, ostala je i treba uvijek biti temeljna zadaća zajednice vjernika koja se okuplja oko Kristova oltara, pa tako i ove hrvatske župe svetih Ćirila i Metoda. Oltar crkve okupljao vas je s vašim svećenicima, fratrima naše hrvatske franjevačke kustodije svete obitelji i pomagao vam izgrađivati zajedništvo župnog i obiteljskog života. Zahvaljujem Bogu za sve vas župljane, koji ste na razne načine ugrađivali sebe u život ove župe i njezinih aktivnosti, sve časne sestre i fratre koji su ovdje djelovali, pogotovo ove koji sada djeluju: fra Nikoli, fra Lovri, sestrama Izabeli i Mireli. Draga braćo, moji fratri i časne sestre, dragi i vrijedni župljani, čestitam vam ovu veliku obljetnicu i, u ime svih članova naše kustodije, izražavam veliku radost i zahvalu za sve dobro koje je ovdje učinjeno i koje se čini, pogotovo na ovako temeljitoj obnovi crkve i svih ovih divnih velikih prostora Hrvatskog centra. Zahvaljujem također Bogu za sve one koji su doprinosili izgradnji našeg hrvatskog zajedništva s našim susjednim crkvama u Astoriji i New Jerseyu, gdje se naši hrvatski useljenici okupljaju na sveta misna slavlja na hrvatskom jeziku. Da, to zajedništvo je izuzetno važno. Treba ga i dalje čuvati i izgrađivati! Upravimo danas Gospodinu svoju molitvu da nam pomogne da budemo i ostanemo ljudi koji su spremni razgovarati jedni s drugima, lijepo se odnositi jedni prema drugima i tako svjedočiti u današnjem svijetu da je Krist u nama, u našim riječima i djelima, jer ga primamo u svetoj pričesti. Budimo spremni izgrađivati bolji svijet u kojem živimo, ali iznad svega budimo uvijek spremni cijelim svojim bićem davati Bogu ono što je Božje, a to smo mi i naši životi. Neka nam dobri Bog svima podijeli obilje svoga mira i dobra, te da svojim duhom svetim vodi ovu hrvatsku župu svetih Ćirila i Metoda u svim danima i vremenima koji su pred nama. Amen.”

Župnik Hrvatske župe u New Yorku, fra Nikola Pašalić obratio se vjernicima sa zahvalnošću: “Dragi prijatelji, draga braćo i sestre, poštovani župljani, evo nas danas skupa da obilježimo jedan lijepi jubilej – 110. godina postojanja hrvatske župe svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u ovom velegradu. Bilo je to davno, koncem listopada 1913. godine kada se hrvatska vjernička zajednica okupila oko svoga mladog, no punog vizije, fratra fra Ireneja Petrička, koji dođe iz Domovine da se duhovno brine za svoje sunarodnjake Hrvate u New Yorku i okolici. I od tada pa do danas hrvatski franjevci skrbe duhovno za povjerene im Hrvate na širem prostoru New Yorka i okolice. Puno se toga lijepoga dogodilo od samoga osnivanja ove župe pa sve do danas. Prošla je kroz ovu župu plejada fratara koji su, prema svojim sposobnostima, predano i marljivo radili na njivi Božjoj svjedočeći postojanu svoju vjeru te promičući hrvatsku uljudbu i jezik. Od samih početaka kako na 50-oj ulici tako i na 41-oj., župa, župno osoblje i župne prostorije bile su utočište svima onima koji su tražili bilo koju i kakvu pomoć: duhovnu ili materijalnu. Puno je svetih sakramenta podijeljeno od osnutka ove župe: krštenja, prvih pričesti, svetih krizmi, ženidbi, svetih ispovijedi te ispraćaja naših dragih pokojnih na vječna počivališta u vjeri, nadi i ljubavi. Bilo je puno susreta kroz blagoslove obitelji i druga vjerska i bratska druženja.

Povijest piše svoje stihove i retke te je pitanje hoće li ova sadašnja generacija koja dolazi biti spremna nastaviti ono što je pisano i ispisivano kroz 110. godina ove župe i zajednice, nadamo se da hoće i da za to ima snage. Puno je toga lijepoga upisano i ispisano, kako od fratara koji su služili kao župnici ili kapelani, preko časnih sestara kako zajednice Kćeri božje ljubavi do Školskih sestara Franjevki Krista kralja i tolikoga broja vjernika koji su svojim predanim radom sudjelovali u životu ove zajednice te ispisali stihove i retke povijesti Hrvata u New Yorku i okolici. Spominjem samo neke: radio, kolo grupa, škola, ministranti, čitači, skupljači milostinje, financijska i pastoralna vijeća, naša društva sv. krunice i Presvetoga imena Isusova; tu je i klub Kardinal Stepinac i Hrvatska zemlja. Svima vama koji ste bilo kada i na bilo koji način pisali stihove i retke povijesti ove župe iskrena hvala. Sjećamo se i svih preminulih fratara i časnih sestara te župljana koji su utkali svoje živote u dobro ove zajednice. Svima njima od Gospoda ištemo milost i pokoj vječni.
Neka riječi sv. Oca Franje budu svima nama poticaj da i dalje predano pišemo stihove ove naše vjerničke zajednice:

Gospodine, učini me oruđem svoga mira:
Gdje je mržnja, da donosim ljubav!
Gdje je uvreda, da donosim praštanje!
Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo!
Gdje je zabluda, da donosim istinu!
Gdje je sumnja, da donosim vjeru!
Gdje je očaj, da donosim nadu!
Gdje je tama, da donosim svjetlo!
Gdje je žalost, da donosim radost!
Gospodine, učini da ne tražim:
da me tješe, nego da ja tješim druge;
da ne zahtijevam da me razumiju,
nego da se trudim razumjeti druge;
da ne tražim samo da me ljube,
nego da i ja ljubim druge!
Jer tko se daruje, prima:
tko prašta, bit će mu oprošteno
i tko umire sebi, rađa se za vječni život!

Vaši: fra Nikola, fra Lovro, s. Izabela i s. Mirela”

Nakon svete mise slavlje se nastavilo u velikoj župnoj dvorani gdje su na početku programa nastupila djeca Hrvatske škole Kardinal Stepinac i Kolo grupa Kardinal Stepinac koji djeluju pri ovoj župi. Izveli su splet hrvatskih kola i oduševili svojim nastupom sve prisutne pokazavši da se u župi nastavlja prenositi hrvatska kulturna baština na nove generacije koje dolaze.

Svečanost se nastavila bogatom trpezom; hrvatskim vinima i hrvatskim delicijama koje je pripremilo vrijedno osoblje hrvatskog catering mjesta LaFortuna, čiji su vlasnici Šibenčani Ojdana i Jere Kursar koji sa svojom obitelji godinama pripremaju hranu za župne zabave. Posebno im se zahvaljuje na svim donacijama i pomoći koju su pružali ovoj župi još od doba Domovinskog rata i stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Zahvaljujući vrijednim članicama Društva sv. Krunice na svakom stolu bilo je obilje tradicionalnih domaćih kolača. Predsjednica župnog vijeća, Ruža Skoblar također je zahvalila svima u ime župnog vijeća, dok je fra Lovro Šimić ponosno vodio program ove značajne svečanosti.

Za zabavu i ples pobrinuo se dobro poznati Viktor Šarić. Pjevalo se i plesalo do kasnih sati, a mladi tamburaši sa svojim učiteljima pokazali su da će u New Yorku vazda biti hrvatske pjesme i hrvatskih tamburaša. Svečanost su svojim prisustvom uveličali, uvijek dobro došli: veleposlanik Republike Hrvatske u Americi, Pjer Šimunović, generalni konzul Republike Hrvatske u NY-u, Nikica Kopačević i Lidija Babić, konzul I. razreda te vojni ataše BiH Bruno Lukić sa suprugom.

S ponosom se može reći da se ova velika, stodeseta obljetnica Hrvatske župe proslavila svečano u zajedništvu, s nadom da će biti još puno ovakvih proslava u budućnosti, te da će, sve dok bude Hrvata biti i Hrvatske župe u New Yorku .

Foto: Ane Stražičić Rodriguez, fra Lovro Šimić, Davor Kokić 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije