13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
13.8 C
Buenos Aires
23.6 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Predstavljena knjiga “55. godina NK Croatia Zürich”

Događaj u Hrvatskom Domu u Zürichu predstavljao je svečano i emotivno okupljanje članova, prijatelja i simpatizera NK Croatia Zürich, posvećeno predstavljanju nadolazeće knjige “55 godina NK Croatia Zürich”. Ovaj značajan projekt ima za cilj dokumentirati bogatu povijest i nasljeđe kluba.

Događaj je otvorio predsjednik kluba, Stjepan Špehar, istaknuvši važnost kluba u promicanju hrvatske kulture i sporta u Švicarskoj. Svojim riječima oslikao je ključnu ulogu kluba kao stupa zajednice. Roman Tomić, urednik knjige, predstavio je sadržaj knjige i najavio da će knjiga biti dovršena iduće godine te da će prvi put biti na prodaju u sklopu obljetnice i proslave 55 godina NK Croatia Zürich na jesen 2024. Ova najava dodatno je podignula uzbuđenje među prisutnima.

Fra Ivan Prusina, župnik HKM Zürich, govorio je o duhovnoj dimenziji hrvatske zajednice u Zürichu i okolici te je istaknuo važnost povijesnih dokumenata u očuvanju nasljeđa kluba. Ivan Tepeš,zamjenik ravnatelja Hrvatske Matice iseljenika istaknuo je važnost očuvanja hrvatskog identiteta u dijaspori. Spomenuo je i fra Ljubu Krašića, prvog hrvatskog misionara u Švicarskoj i osnivača kluba, naglašavajući ulogu Franjevaca u formiranju i održavanju hrvatske zajednice u dijaspori. Mirela Udovčić, konzulica 2. razreda iz Hrvatskog konzulata u Zürichu podržala je inicijativu u ime cijelog konzulata i istaknula njezinu važnost za hrvatsku zajednicu u Švicarskojp. Predstavnik Hrvata u Švicarskoj pri Savjetu Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske Jozo Dalić kazao je da je u svojoj funkciji učinio sve moguće da knjiga bude podržana od strane Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Također je dodao da Središnji ured svake godine organizira različite natječaje za projekte Hrvata izvan Hrvatske, što otvara dodatne mogućnosti za podršku.

Događaj je bio prilika za stvaranje novih veza i jačanje postojećih, uz zajedničku strast prema nogometu i hrvatskoj kulturi. Završio je s osjećajem zajedništva i ponosa na bogatu povijest NK Croatia Zürich, ističući važnost kluba kao središta hrvatskog duha i zajedništva u Švicarskoj. Tijekom večeri, uz mezu i vino, bilo je vidljivo osjećanje zajedništva i ponosa na bogatu povijest kluba. Događaj je bio prilika za stvaranje novih veza i jačanje postojećih, uz zajedničku strast prema nogometu i hrvatskoj kulturi. Zaključno, događaj je bio uspješan u promicanju knjige i privlačenju potpore zajednice.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije