14.8 C
Zagreb
12.2 C
Zürich
11.9 C
New York
11.4 C
Buenos Aires
22.2 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Drugi «Women’s MeetUp» u Luzernu

Hrvatsko-švicarski gospodarski klub održao u Luzernu svoj drugi event «Women’s MeetUp»

Kako najbolje postupiti kad se traži posao? Što treba obvezatno uključiti u životopis, a što ne? O ovim i sličnim pitanjima raspravljalo se na drugom «Women’s MeetUp», koji je organizirao Hrvatsko-švicarski gospodarski klub u nedjelju, 3. 12. 2023., u Luzernu. U ime domaćina sve nazočne pozdravila je Monika Vitez, naglasivši kako je potražnja za stalnim zapošljenjem jedan ozbiljan i zahtjevan proces. Kao referentice Monika Vitez predstavila je Martinu Burulić, voditeljicu odjela «Human Resources» pri Saveznoj državi u Bernu, i Mariju Mikić, savjetnicu za zapošljavanje.

Obadvije referentice naglasile su kako je važno da životopisi budu aktualni i sadržajni – nešto što očito nije uvijek jasno. Martina Burulić istaknula je u više navrata da su osobne preferencije doista ključne pri traženju posla i da tzv. “truli kompromis” uvijek ide na vlastiti uštrb: «Osoba, koja je u potražnji za novim poslom, mora točno znati što hoće».

Marija Mikić opisala je podrobno proces zapošljavanja ljudi, koji stižu iz Hrvatske, i koje sve uvjete oni moraju ispuniti. Ona se pritom osvrnula i na pitanje kontingenta radne snage iz Hrvatske, na što se nadovezala i Martina Burulić: «To ne treba shvatiti kao neku vrstu kazne, nego Švicarska jednostavno štiti svoje radno tržište.»

Poslije izlaganja razvila se zanimljiva diskusija, u kojoj su Martina Burulić i Marija Mikić odgovarale na čitav niz pitanja. Na kraju je Monika Vitez zahvalila svima na dolasku te pozvala na domjenak, koji su, pak, glazbeno popratili DJ AndrejCroat83, a umjetnički Selina Miljanović sa svojim ručnim radovima, prekrasnim mini škrinjama.

Tekst: Damir Petkov Foto: Damir Petkov & Andrej Vitez

POVEZANI ČLANCI

Najnovije