11 C
Zagreb
9 C
Zürich
19.9 C
New York
9.1 C
Buenos Aires
23.8 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Pravni savjeti – Stjecanje prava vlasništva na nekretninama u Hrvatskoj na temelju kupoprodajnog ugovora

Do uredništva portala Moja Domovina redovito dolaze upiti na koje mogu odgovoriti isključivo kvalificirane osobe. U potrazi za rješenjem, krenuli smo u suradnju s odvjetnicom Vericom Šuster. Na osnovi upita koji do nas stižu, u rubrici Korisne informacijePravni savjeti dijelit će se, vezano uz temu odgovarajuće informacije.

U ovom se članku pojašnjava što je bitno provjeriti pri kupnji nekretnine u Republici Hrvatskoj.

U prvom redu, treba ukazati da zemljišnoknjižni odjeli nadležnih sudova vode zemljišne knjige koje su javne i svatko ima pravo uvida u njih. Uvid u zemljišne knjige moguć je putem portala uređena zemlja gdje se online na jednom mjestu može naći katastar i zemljišne knjige.

Upisivanjem nadležnog zemljišnoknjižnog odjela pri kojem se vodi nekretnina, broja zemljišnoknjižne čestice i katastarske općine na uređena zemlja preuzet ćete vlasnički list za željenu nekretninu.

Vlasnički list je javna isprava koja je dokaz o vlasništvu ili nekom drugom stvarnom pravu na predmetnoj nekretnini. Laički rečeno, iz vlasničkog lista ćete utvrditi tko je vlasnik nekretnine te je li nekretnina opterećena nekim drugim stvarnim pravom kao što je npr. hipoteka te da li na nekretnini postoji neka druga zabilježba, predbilježba ili knjižni upis koji su od pravnog značaja za predmetnu nekretninu. Osobito je nužno obratiti pažnju da li postoje aktivne plombe u gornjem lijevom kutu vlasničkog lista gdje stoji oznaka “Aktivne plombe”. U slučaju da postoji aktivna plomba potrebno je izvršiti provjeru na što se predmet odnosi jer pravni ishod aktivne plombe utječe na pravni status nekretnine na kojoj je upisan.

Nakon što je utvrđeno da nekretnina nema pravnih nedostatka kupac i prodavatelj pristupaju zaključenju kupoprodajnog ugovora. Potpis prodavatelja mora biti ovjeren kod javnog bilježnika te je po isplati kupoprodajne cijene od strane prodavatelja kupcu u ugovorenim rokovima potrebno izdati tabularnu ispravu kojom se odobrava upis kupca u zemljišne knjige nadležnog suda.

Sam kupoprodajni ugovor s tabularnom ispravom nije dostatan za stjecanje prava vlasništva jer ugovor predstavlja samo pravni titulus uz koji je potreban i modus odnosno upis u zemljišne knjige koji kupac može zatražiti pri nadležnom sudu isključivo preko odvjetnika ili javnog bilježnika. Po upisu prava vlasništva potrebno je postići i upis u nadležnom katastru gdje se evidentira posjed nekretnina.

Zaključno je korisno dodati kako je nužno kod kupnje zemljišta prije same kupoprodaje provjeriti i namjenu zemljišta što se također može putem sustava eDozvola.

Nadamo se da vam je ovaj članak približio postupak kupnje nekretnina u Republici Hrvatskoj koju u praksi prati niz različitih pravnih situacija.

Vaša pitanja šaljite nam i dalje putem maila: info@moja-domovina.net

POVEZANI ČLANCI

Najnovije