13.4 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
15.8 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.2 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Utjecaj „bijelog štrajka“ na zaključenje neizvršenih ugovora o kupoprodaji

Koje posljedice ima štrajk sudaca za kupca koji je kupio nekretninu u Republici Hrvatskoj prije 2. veljače 2024. g?

Od 22. siječnja 2024. do 2. veljače 2024. godine određen je tzv. “bijeli štrajk” na svim sudovima u Republici Hrvatskoj. To ima za posljedicu da su odgođene sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima osim u onim hitne naravi u kojima prijeti nenadoknadiva šteta.

Promet nekretninama vezan je za rad sudova koji upisuju pravo vlasništva na nekretninama na temelju zaključenih kupoprodajnih ugovora kao što to na temelju istih i predbilježuju pravo vlasništva pri nadležnim zemljišnoknjižnim odjelima.

Kupoprodajni ugovor se predaje zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog suda radi predbilježbe prava vlasništva na kupljenoj nekretnini i to nakon zaključenja istog a prije isplate dogovorene kupoprodajne cijene.

Naime, u kupoprodajnom ugovoru se može ugovoriti da će kupac platiti kupoprodajnu cijenu u određenom roku koji za uplatu kreće teći od predbilježbe kupoprodajnog ugovora pri zemljišnoknjižnom odjelu nadležnog suda kao što se može ugovoriti da će kupac platiti ugovorenu kupoprodajnu cijenu u određenom roku od dana ovjere potpisa na kupoprodajnom ugovoru.

Imajući u vidu izloženo za zaključiti je kako je kod svih zaključenih kupoprodajnih ugovora, u kojima je rok za uplatu kupoprodajne cijene vezan za predbilježbu prava vlasništva, zastoj u radu sudova doveo do zastoja u ispunjenju obveza kupca tj. plaćanju dogovorene kupoprodajne cijene.

Na konkretnom primjeru to znači da je kupac koji je kupio nekretninu u Republici Hrvatskoj prije 2. 2. 2024. a sud na temelju zaprimljenog kupoprodajnog ugovora nije do 2. 2. 2024. izvršio predbilježbu prava vlasništva cijelo vrijeme tzv. “bijelog štrajka” uskraćen za mogućnost uplate kupoprodajne cijene. To ima za daljnju posljedicu nemogućnost izdavanja tabularne isprave od strane prodavatelja a na temelju koje isprave kupac opravdava svoju predbilježbu prava vlasništva i postaje vlasnik nekretnine za koju je zaključio kupoprodajni ugovor.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije