13.9 C
Zagreb
12.9 C
Zürich
12.9 C
New York
15 C
Buenos Aires
25.7 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Uskrsni običaj gađanja jaja na Mljetu

Uskrs je na Mljetu poseban za djecu. Tradicija gađanja jaja kovanicama koju djeca željno iščekuju cijelu godinu, ni ovaj put nije izostala.

Prvo poluvrijeme odrađeno je ujutro u Babinom Polju ispred cafe bara Komarac, nakon svete mise u crkvi Svetoga Pavla. Djeca donose jaja u mljetskim košicima gdje svaki promašaj donosi dodatnu zaradu. Nakon obiteljskog ručka svi putevi vode u selo Blato gdje se posebno njeguje ova tradicija.

Vrijedni domaćini i ove godine su se potrudili da svako dijete dobije prigodni poklon, a odrasli da se počaste pićem. Anamarija Levak organizirala je kreativan umjetnički kutak za najmlađe.

Zavijorio se i barjak BRK-a ( zajednice sela Blata, Rope i Kozarice) na Dno doline, pozivajući sav puk Mljeta na jajaški dvoboj.

Blato je oživilo opet kao u ona davna vremena kada se dječji plač čuo iz svake kuće, kad je dimilo iz svakog komina i kad su otvorene funjestre držale oči starih kuća širom otvorene.

U selu u kojem škvika djece rijetka, danas je postalo centar dječjeg veselja Mljeta. Blato se makar na kratko vratilo u davna vremena puno vike, škvike, reme…

Zveckali su euri, djeca su zadovoljno trljala ruke zbrajajući zaradu. Bilo je tu raznih dimenzija jaja i raznih receptura s kojim se pokušava nadmudriti vješte gađače.

Bitno je zbog naše djece čuvati tradiciju, zato smo svake godine tu, na našem škoju, u selu koje Uskrs crta na najlijepši mogući način, dječjim osmijehom. Uskrs je najljepši u veselim očima dijeteta.

Nakon što je pogođeno svih 290 jaja, usljedilo je opuštanje uz tradicionalne boče starih mljetskih bočara i acapelo pjesmu. Jer bez pjesme nema živog Mljeta. Mljet živi pjesmu.

Blato je utonulo u san. Finula je i ova festa. Rekli bi mi Mljećani “alavija je rendila”.

Ni šilok koji nervozno puše cijeli dan nije uspio otpuhati dječje osmijehe. Uskrs je donio radost u ovo malo selo na najljepši mogući način, dječjim veseljem uz pjesmu starih bočara…

Tekst/foto: Ivica Hajdić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije