29.7 C
Zagreb
24.7 C
Zürich
22.5 C
New York
8.5 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 18 srpnja 2024

Skreni s autoputa – izlaz Gospić!

Boraveći neko vrijeme u Švicarskoj i družeći se s našim ljudima primjetila sam da većina nas svoje godišnje odmore provodi u Hrvatskoj. Uglavnom se tih nekoliko tjedana svodi na odlazak u posjetu obitelji i odmor uz naše prekrasno more.

Razgovarajući s urednicom ovoga portala došle smo do zaključka kako naši ljudi poznaju u prvom redu samo svoj rodni kraj te smo pokrenule novu rubriku koja će nastojati približiti Hrvatsku onima koji žive izvan nje. Jedna od ideja je predstaviti gradove i mjesta na koja pri uobičajenoj posjeti našoj zemlji ne bi obratili pažnju. Također, pozivamo sve Vas da nam se pridružite i predstavite nam svoj kraj, jer sigurni smo da nam imate što pokazati! Kako bi Vas motivirala, predstavit ću Vam svoj kraj, grad iz kojega dolazim.

GOSPIĆ

Gospić je grad koji se nalazi u središnjem dijelu Like i sjedište je Ličko-senjske županije.  Ono što grad čini posebno zanimljivim je neposredna blizina planine Velebit, kao i blizina mora što mu pruža izvrsne uvjete za posjet u bilo koje doba godine bez  obzira kojim se aktivnostima volite baviti.  Ukoliko se odlučite skrenuti s autoputa i razgledati ovaj gradić, osim lijepo uređenih parkova i trgova, pokušajte posjetiti barem nešto od ovoga:

Memorijalni centar “Nikola Tesla”

Tek 6 km od centra grada Gospića nalazi se se Smiljan, rodno selo svjetski poznatog izumitelja i znanstvenika Nikole Tesle.  Cijeli memorijalni centar prostire se na površini od  13’000 m2. Razgledati se može rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekti, brojni izumi, multimedijalni centar koji pruža interaktivan doživljaj, igralište za djecu, kopija Teslinog laboratorija iz Colorado springsa, suvenirnica…

Više možete potražiti na stranici: Nikola Tesla

Spomen dom dr. Ante Starčevića

Također nekoliko kilometara od Gospića nalazi se selo Žitnik u kojem je rođen Otac domovine dr. Ante Starčević. Ante Starčević je bio veliki zagovornik stvaranja neovisne Hrvatske u 19.st. i odlučno se protivio bilo kakvim vezama Hrvatske s Austijom i Mađarskom.  Zajedno s Eugenom Kvaternikom osnovao je Stranku prava. Od početka svog političkog djelovanja do kraja života Ante Starčević je neumorno dokazivao kako je glavna i najosnovnija stvar osloboditi se austrijske vlasti i da za hrvatski narod nema života ni sretnije budućnosti dok ne bude samostalan i neovisan. Posjet Spomen domu nudi veliki izbor edukativnih sadržaja ali i mogućnost za uživanje u izvornom  ličkom ambijentu i krajoliku.

Sve informacije pronađite ovdje: OTVORI 

Pećinski park Grabovača

Petnaestak kilometara od Gospića nalazi se mjesto Perušić (postoji izravan izlaz s autoputa) koje postaje sve poželjnija destinacija za posjetu ljubitelja nevjerojatne prirode. Pećinski park Grabovača nudi izvrsne i raznovrsne programe među kojima je svakako najatraktivniji posjet špiljii Samograd.  Tu su također i poučne staze, ekološke radionice, programi za volontere, prezentacije… Također, zbog fantastične akustike u samoj špilji, uprava parka često organizira akustične koncerte u samoj špilji što je svakako neponovljiv doživljaj.

Službena stranica parka: Grabovača

Rijeka Lika je najveća lička ponornica dužine 78 km te je to čini drugom najvećom ponornicom u Europi. Svojom ljepotom privlačna je za odmor, kupanje, adrenalinske sportove kao i za ljubitelje ribolova.  Jezero Kruščica nastalo je izgradnjom brane na rijeci Lici 1971. godine. Ime je dobilo po selu Kruščica koje je na tom mjestu potopljeno, a stanovništvo iseljeno. Ljeti, u vrijeme niskih vodostaja vide se temelji i ruševine crkve, kuća i imanja potopljenoga sela.  Boravak na jezeru i rijeci omogućuje posjetitelju uživanje u netaknutoj prirodi i neobičnom reljefu  u tišini i miru. Mnogi ribolovci na Kruščicu dolaze u „Lov života“ jer ukoliko su sretne ruke mogu uloviti somove teške preko 90 kg. Boravite li u ovom ambijentu, ne treba vas iznenaditi susret s rijetkim šumskim životinjama, između ostalih, moguće je vidjeti medvjeda ili vuka. Ipak, neka vas to ne obeshrabri u namjeri da uživate u ovom kraju.

Link na stranicu turističke zajednice Perušić na kojoj se nalaze brojne informacije vezane uz rijeku Liku i jezero Kruščica: OTVORI

Rizvan City

Ukoliko se iz Gospića uputite prema moru, u trenutku kada se počnete uspinjati uz Velebit vidjet ćete selo Rizvanuša. U tom selu se nalazi pustolovno-izletnički centar  s najboljim adrenalinskim parkom u ovom dijelu zemlje kao i eko-kamp. Ovdje se  možete penjati po umjetnoj stijeni, spuštati zip line-om, ljuljati na divovskoj ljuljački visokoj 15 metara, zabaviti se streličarenjem ili paintball-om, s društvom zaigrati ljudski stolni nogomet, doživjeti quad ili Jepp safari, spuštati se niz stijene, spuštati se u špilje, ali i odmoriti u ličkoj kući, organizirati dobru zabavu, probati domaću hranu…

Službena stranica: OTVORI

Srednji Velebit

Za ljubitelje planinarenja ali i one koji se tek žele okušati u ovom sportu ili makar doživjeti osjećaj boravka u planinama, srednji Velebit je izuzetno dobra lokacija. Ono što je posebno prihvatljivo u ovom dijelu Velebita je mogućnost pristupa automobilom do planinarskih domova, a zatim ovisno o spremnosti pojedinca svatko može pronaći i osvojiti svoj vrh.

Za više informacija posjetite stranicu Planinarskog društva Željezničar  

POVEZANI ČLANCI

Najnovije