13.4 C
Zagreb
10.8 C
Zürich
27.1 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Još jedna odlična slavonsko-baranjska večer u Gerlingenu

GERLINGEN – Po sedamnaesti put, u subotu, 13. listopada 2018. godine održala se jedna od najboljih domaćih zabava u okolici Stuttgarta, slavonsko-baranjska večer na koju je pozvala Udruga HDZ Stuttgart 

Nakon što je službeni dio večeri započeo hrvatskom himnom u izvedbi klape Stella Maris, posjetitelje i uzvanike u dvorani pozdravila je voditeljica cjelovečernjeg programa, Diana Katanović.

Kako to i priliči veselim Slavoncima i Slavoniji, već je  i pozdravni govor bio uokviren stihovima u kojima je svatko mogao pronaći svoj odgovor na pitanje ‘Zašto volim Slavoniju?’

Voditeljica je na pozornicu pozvala domaćina i organizatora, predsjednika HDZ-a Stuttgart Milu Baričevića koji je u svom kratkom govoru pozdravio goste i uzvanike te zahvalio svim vrijednim rukama koje su zaslužne da su ove večeri nadaleko poznate kao večeri dobrog raspoloženja, ukusnih specijaliteta i odlične zabave.

Prisutne je nakon toga pozdravila Lada Pleše, konzulica generalnog konzulata RH u Stuttgartu, dok su pozdrave iz domovine prenijeli državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas koji se nazočnima obratio kao izaslanik Predsjednika hrvatske Vlade premijera Andreja Plenkovića, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je od samog početka organiziranja ovih zabava vjeran gost, te župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Bogat kulturni program ispunili su klapa Stella Maris, Hrvatska kulturno-športska udruga Vila Croatia iz Stuttgarta, Folklorno društvo Krešimir iz Bad Cannstatta, te članovi Folklorne skupine Tamburica Hrvatske katoličke misije Esslingen. Pjesmama, plesovima i prikazivanjem običaja darivanja vode koje se u Lici održavalo na novogodišnje jutro donijeli su u Gerlingen dašak domovine.

Odličnu atmosferu u zabavnom dijelu večeri stvorili su  gosti iz Vinkovaca, tamburaški sastav “Sinovi ravnice” koji su oduševili svojim nastupom. Plesalo se i pjevalo cijelu večer na plesnom podiju i u cijeloj dvorani. A da su svi Slavonci veseljaci pokazali su i ugodno iznenadili svojim vokalnim umijećem župani Marušić i Tomašević koji su se spontano pridružili tamburašima na pozornici.

Bila je ovo još jedna u nizu uspjelih večeri vrijednih ljudi iz okolice Stuttgarta. Dolazak gostiju iz svih krajeva Njemačke i susjednih zemalja potvrđuje da je ova večer koja nosi naziv slavonsko-baranjska u biti jedna krasna, hrvatska večer gdje se svatko osjeća dobrodošlim.

Valja svakako spomenuti da će se veći dio ostvarenog prihoda udruga kao i do sada donirati u domovinu potrebitim obiteljima s djecom oboljelom od teških bolesti ili pogođenih nekom tragičnom sudbinom.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije