Blagoslov Zavjetnog križa u Kompolju

Prelijepa duhovna ideja župnika Kompolja don Anđelka Kaćunka ostvarena je uz pomoć međunarodne mreže Hrvata iz cijelog svijeta pod nazivom Planetarna Hrvatska i dr. Davora Pavune.

Jedan od najvećih križeva u Ličko senjskoj veličine 16 x 8 metara svečano je blagoslovljen 27. 10. 2019. godine u Kompolju na brežuljku Glavica. Zavjetni križ izgrađen je od bijelog betona, u podnožju križa nalaze se ploče s natpisom iz kojeg se i vidi svrha podizanja ovog velebnog križa. Jedna ploča je na hrvatskom jeziku a  uz nju se nalazi i druga ploča na kojoj je istovjetan tekst na tri jezika – njemačkom, engleskom i talijanskom. Natpis na hrvatskom jeziku glasi:

„Navik on živi k izgine pošteno!“

U spomen svim hrvatskim žrtvama

Bojišta, stratišta i sudišta

Od stoljeća sedmog do Haškog tribunala i naših dana!

Obred blagoslova Zavjetnog križa obavio je biskup u miru dr. Mile Bogović. Kroz svoju službu riječi  istaknuo je značaj Križa kroz naš život. Križem želimo zacijeliti stigme svih nepravednih sudišta i montiranih procesa koji su se vodili kroz našu prošlost a koji se vode i danas. Ne samo kod nas nego i u svijetu ugroženo je kršćanstvo. Zato moramo otvoriti širom vrata Kristu i Križu. Svoju propovijed završio je riječima  i pozivom Svetog Ivana Pavla II- Europo i Hrvatska, „širom otvorite vrata Kristu!“ U samom obredu je i učestvovao i kompoljski župni zbor.

Na svečanosti su bili prisutni brojni svećenici Ličko–senjske biskupije, predstavnici vlasti iz županije i grada Otočca, predstavnici braniteljskih udruga i brojni vjernici iz svih krajeva domovine.

Na kraju se don Anđelko Kaćunko zahvalio svima koji su uveličali obred blagoslova Zavjetnog križa. Zahvalio je također svima koji su učestvovali u izgradnji  i realizaciji ovog projekta i pozvao na feštu pod šator gdje je za sve goste priređena zakuska.

Autor


Jelena Benčić
Više o autoru