22.3 C
Zagreb
17.9 C
Zürich
12 C
New York
9.4 C
Buenos Aires
21.3 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Predstavljanje knjige “STOP KORONACIZMU! SLOBODA NARODU!”

U četvrtak, 20. srpnja 2023., u atriju KIC-a u Gospiću održana je iznimno zanimljiva promocija drugog izdanja knjige “STOP KORONACIZMU! SLOBODA NARODU!” autora don Anđelka Kaćunka.

Organizator događaja bio je Ogranak Matice hrvatske u Gospiću, a promociju su predstavili: Andrea Černivec, novinarka i urednica Hrvatskog tjednika, dr. Anton Marović, poznati splitski neurolog, dr. Srećko Sladoljev, najpoznatiji hrvatski imunolog i don. Anđelko Kaćunko, autor. Promocija je započela uvodnim govorom Ane Lemić, predsjednice Ogranka Matice Hrvatske u Gospiću. Istaknula je da je kroz svoj osebujan i jedinstven stil don. Anđelko napisao knjigu koja ne spada u one knjige koje pročitamo i stavimo na policu, već da se toj knjizi uvijek možemo vraćati i da će nam uvijek biti zabavna, pisana posebnim stilom, često sarkastičnim, ali uvijek izvanrednim.

Andrea Černivec, novinarka i urednica Hrvatskog tjednika, naglasila je da je knjiga napisana na emotivan, pomalo postiđen i ožalošćen način odluka Crkve u koroni, a najviše zbog izostanka hrabrosti u suprotstavljanju laži i terora u pandemiji. Osvrnula se na tri godine unazad, kada je don Anđelko kontinuirano pisao o koroni, gdje je, gledajući s današnjeg stajališta sve pogodio.

Predstavljajući knjigu dr. Marović, osvrnuo se na dizajn knjige na kojoj je na naslovnoj stranici prikazan Isus koji visi na križu, a kojem je preko lica stavljena maska, dok je na zadnjoj stranici fotografija s koncelebracije sv. mise na kojoj svi imaju maske, osim don Anđelka. Slikovito je prikazano kako su Isusu začepljena usta u vrijeme zatvaranja čovječanstva na svim razinama. Knjiga govori o manipulacijama, zadiranju u stečena ljudska prava i slobode, razdoblju u povijesti čovječanstva, koji bi bez ovakvih knjiga bilo potpuno krivo zabilježeno u povijesti. Marović je istaknuo da je temeljna odrednica knjige borba i poziv na borbu. Osvrnuvši se na don Anđelkovo geslo “Sionu za ljubav neću šutjeti”, ustvrdio je da je don Anđelko jedan od rijetkih koji se i dalje javno odupire i upozorava na  cijepljenje i sve zamke koje se kriju iza toga. One itekako i dalje postoje a knjiga je medijska demontaža kovid urote, vrijedna čitanja kao trajni podsjetnik na suprotstavljanje s korona zamkama.

Kako je u korona vremenu sve bilo cenzurirano, objašnjavao je dr. Srećko Sladoljev, usporedivši vrijeme svinjske gripe kada nije bilo cenzure i kada je izašao u medije s više od 2.000 intervjua. Također je sudjelovao u svim televizijskim emisijama, dok su u vrijeme korona krize bili cenzurirani svi oni koji su govorili drugačije. Samo se jedna novinarka usudila intervjuirati dr. Sladojeva u to vrijeme, unatoč zabrani, prije cjepiva u Hrvatskoj.

Autor knjige, don Anđelko Kaćunko dodao je kako je knjiga jedan oblik borbe za istinu i razotkrivanje laži. Između ostalog kazavši: -Ako se sada za višestruke štete, pretrpljen zbog suvišnih tzv. epidemioloških mjera, financijska nadoknada i odgovornost zahtijevaju od političara, vlada, medicinara, ne bi bilo pravedno da odgovornosti budu pošteđeni mnogi odgovorni u crkvi. Jer su taj epidemiološki teror na različite načine prihvaćali.” Nakon predstavljanja, svi su pohvalili don Anđelka Kaćunka za hrabrost da se suoči s aktualnom temom te su istaknuli važnost knjige u promicanju slobode i dostojanstva svakog pojedinca.

Don Anđelka Kaćunko uhvatio se ukoštac s temom koja je izazvala mnoge kontroverze. Njegova knjiga vrijedan je doprinos u smislu educiranja javnosti, pružajući kritički osvrt o mjerama koje su stupale na snagu tijekom korona krize, ali i poslije kovid vremenu, potičući razmišljanje o važnosti slobode i prava pojedinca u suvremenom društvu. Na kraju promocije don Anđelko Kaćunko potpisivao je primjerke svoje knjige te je posjetiteljima pružio priliku za osobni kontakt i razgovor.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije