16.7 C
Zagreb
21 C
Zürich
24.4 C
New York
18.7 C
Buenos Aires
28.8 C
Melbourne
Utorak, 6 lipnja 2023

Informacije – Zdravstveno osiguranje za povratnike u Hrvatsku kad supružnik ostaje u Švicarskoj

Vezano uz diskusije koje su se vodile u facebook grupi da li supruga koja se vraća u Hrvatsku podliježe zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj potražili smo odgovor na to pitanje.

O zdravstvenom osiguranju za povratnike koji napuštaju u Švicarsku pisala sam u više navrata. Protokol III između Švicarske i Hrvatske koji je stupio na snagu 01.01.2017. obuhvaća između ostalog i zdravstveno osiguranje. Najveći problem imale su na početku  osobe koje su se iz Švicarske iselile prije 2017. godine i nisu znale za nove odredbe. Iste se tiču osoba koje iseljavaju a primaju švicarsku mirovinu. Svaki objavljen članak imao je cilj pojasniti svima kojih se to tiče nove promjene.

Prvi članak objavljen je 23. 3. 2017. godine – OTVORI

Drugi članak objavili smo 20. 5. 2017. godine – OTVORI 

Zadnji članak objavljen je 26. 1. 2018. godine – OTVORI 

Uvijek će biti novih situacija i novih pitanja. Važno je znati da jedan primjer ne vrijedi za sve i zato je odgovor najbolje potražiti na pravom mjestu i opisati vlastitu situaciju. Prije nego što vam ovim putem podijelim ikakav odgovor, tražim kod nadležnih točne informacije. U ovom slučaju to je bilo kod KVG Solothurn. Tko podliježe zdravstvenom a tko ne kad supružnik ostaje u radnom odnosu u Švicarskoj?

  • Ako supruga napušta Švicarsku  i u domovini će stupiti u radni odnos NE PODLIJEŽE zdravstvenom osiguranju u Švicarskoj.
  • Ako supruga prima hrvatsku mirovinu također NE PODLIJEŽE osiguranju u Švicarskoj.
  • Ako nema nikakva primanja – PODLIJEŽE preko supruga osiguranju u Švicarskoj.

Važno je znati pri povratku da ne nude sve osiguravajuće kuće u Švicarskoj osiguranje u  Hrvatskoj.  U poveznici je lista onih osiguranja koja i u Hrvatskoj nude osiguranje – LISTA , STR. 35/36  Obratite pažnju na velike razlike od najpovoljnijeg do najskupljeg osiguranja (165.00 CHF – 443.00 CHF)

Također je važno dati pravovremeno otkaz zdravstvenom u Švicarskoj ako ga za suprugu koja Švicarsku napušta želite promijeniti jer je neko drugo povoljnije.

Vaša pitanja šaljite nam na mail: info@moja-domovina.net

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
34SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije