7.3 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
10.3 C
New York
15.7 C
Buenos Aires
24.5 C
Melbourne
Petak, 26 travnja 2024
spot_img

Poziv Hrvatima u Austriji – Pokrenuta građanska inicijativa za samostalnu nastavu hrvatskog materinskog jezika

Nastavnica hrvatskoga jezika iz Vorarlberga Lidija Mihalić pokrenula je Građansku inicijativu za priznavanje hrvatskoga kao samosvojnog jezika u okviru nastave materinskog jezika u Austriji, a o kojoj će raspravljati Nacionalno vijeće Austrijskog parlamenta.

U želji očuvanja hrvatskog jezika u Austriji, početkom 2019. g. pokrenula se na inicijativu Lidije i Damira Mihalića u pokrajini Vorarlberg grupa istomišljenika koji su odlučili dignuti glas protiv odluke koju je donijelo državno ministarstvo Austrije. Oni su si uzeli za pravo objediniti tri materinska jezika i dodjeliti im novo ime BKS (Bosnisch/Kroatisch/Serbisch). Nakon tog nekorektnog objedinjavanja, a unutar nastave materinskog jezika i kulture, djeca koja je pohađaju, dolaze u situaciju da uče ono što nije njihov materinski jezik. O tom smo problemu pisali OVDJE

Nisu stali u svom naumu. Prikupili su potreban broj potpisa i predali parlamentarnu građansku inicijativu. Otvorila se internetska stranica na kojoj može se može upisati svatko tko ima austrijsko državljanstvo i tim putem dati svoj glas.”Ovdje se više ne radi o sudbini jedne učiteljice i sudbini djece jedne pokrajine, nego o tretmanu hrvatskog jezika u jednoj državi. To se tiče sudbine svih nas Hrvata u Austriji, u domovini Hrvatskoj i širom svijeta,” poručuju nam iz Vorarlberga. “Svojim upisom na stranicu dajemo svoj glas za sve nas, za našu djecu, unuke i za naša pokoljenja, a protiv diskriminacije našeg jezika, naše djece i nas Hrvata u Austriji!”

Portal “Moja Domovina” podržava ih. Apeliramo na sve Hrvate u Austriji da se priključe i svojim potpisom podrže ovu, hvale vrijednu inicijativu.
To možete učiniti pod ovom poveznicom: INICIJATIVA ZA PRIZNAVANJE HRVATSKOGA JEZIKA

POVEZANI ČLANCI

Najnovije