16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

15. kolovoza – Blagdan Velike Gospe

15. kolovoza slavi se blagdan Velike Gospe, svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Blagdan Velike Gospe ujedno je državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Papa Pio XII. objavio je 1. 11. 1950. godine dogmu o Marijinom uznesenju. Marijinu pobjedu nad smrću navodi poglavlje Apokalipse: “Žena odjevena Suncem, Mjesec joj pod nogama, a na glavi joj kruna od dvanaest zvijezda.” (Ap 12,1)

O pobožnosti Hrvata Blaženoj Djevici Mariji danas svjedoče brojne molitve i pjesme, kao i nazivi s kojima se Hrvati posebno obraćaju Mariji oslovljavajući je “najvjernijom odvjetnicom Hrvatske” i “Kraljicom Hrvata”.

Kako bi zahvalili Mariji za uslišane molitve u teškim trenutcima, mnogi Hrvati 15. kolovoza tradicionalno hodočaste u mnogobrojna Marijanska svetišta diljem zemlje kako bi odali počast Blaženoj Djevici Mariji. Tako će i danas mnogi hodočastiti u Mariju Bistricu, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, Gospi Trsatskoj, Svetištu Majke Božje Aljmaške, u Remete, Gospi od Pojišana, Svetištu Majke Božje Jeruzalemske u Trškom Vrhu, Svetištu Gospe od Krasna i druga Marijinska svetišta.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije