22.3 C
Zagreb
17.9 C
Zürich
12 C
New York
9.4 C
Buenos Aires
21.3 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

Upoznajte učeničku zadrugu “Ričina” – čuvare kulturne baštine i okoliša

Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac može se pohvaliti posebnom inicijativom koja je započela prije više od pet godina.

U svibnju 2016. godine, osnovana je Učenička zadruga “Ričina,” čiji je naziv nosi ime izvora pitke vode Ričina u Donjim Pazarištima. Od tada, ova zadruga postala je središnja točka zajedničkog djelovanja i suradnje između Matične škole Klanac i tri Područne škole: Aleksinica, Kalinovača i Donje Pazarište.

Svih ovih godina, Zadruga izaziva divljenje svojim kontinuiranim naporima i predanim radom. Aktualne voditeljice, učiteljice Ana Osmokrović i Ivanka Lovrić, te tajnica Zadruge, Mateja Čubrlo, vode ovu zadrugu s entuzijazmom i predanošću. Njihov plan rada ostvaruje se kroz tri sekcije, uključujući sve škole koje sudjeluju, čime se stvara čvrsta poveznica između djece područnih škola.

Učenička zadruga “Ričina” sudjeluje u mnogim događanjima i manifestacijama tijekom cijele godine. Počevši od Dana ličkog krumpira u Lovincu, preko Jeseni u Lici, Božićnog sajma, Valentinova, Uskrsa, do Dana grada Gospića na kojima uvijek predstavlja dječje rukotvorine. Često svoje proizvode izlažu i na prodajno-izložbenom štandu Gradske tržnice u Gospiću. S prihodima od prodaje, zadruga podržava brojne humanitarne akcije i pomaže roditeljima prilikom organizacije Terenske nastave, pružajući djeci besplatan ručak.

Osim što brinu o svojim članovima i zajednici, članovi Učeničke zadruge “Ričina” također su posvećeni očuvanju okoliša. Aktivno sudjeluju u recikliranju i podučavaju o važnosti brige za prirodu. Mogu se pohvaliti brojnim postignućima. Godine 2018., osvojili su prvo mjesto na Županijskoj smotri učeničkih zadruga i plasirali se na Državnu smotru učeničkih zadruga u Vinkovcima, gdje su osvojili nagradu za Najproizvod. Svoj uspjeh ponovili su 2022. godine osvojivši prvo mjesto na Županijskoj smotri i sudjelujući na Državnoj smotri učeničkih zadruga.

Prvi puta su se odlučili prijaviti na Projekte 2022. godine, kada su u prvom projektu osvojili prvo mjesto u STEM projektu “Lički suvenir”. Također, u rujnu 2023., ponovno su se prijavili na istoimeni projekt, pokazavši svoju strast prema inovaciji i znanju. Također je uključena u Školski volonterski klub, koji surađuje s Učeničkom zadrugom u mnogim aktivnostima, uključujući donacije ukrasa i čestitki Domu za starije i nemoćne osobe u Gospiću te uređenje Dječjeg odjela Opće bolnice Gospić tijekom blagdana.

Ovaj izvanredan entuzijazam, kreativnost i posvećenost članova Učeničke zadruge “Ričina” privlače pozornost brojnih kupaca, a njihove pohvale i poticaji motiviraju ih da budu još marljiviji i kreativniji. Nedavna posjeta natjecateljica Izbora za Miss Ličko-senjske županije tijekom manifestacije “Jesen u Lici” svakako je bila potvrda visoke kvalitete proizvoda koje ova zadruga proizvodi, kao i znanja koje djeca prezentiraju o kulturnoj baštini i narodnim nošnjama.

Učenička zadruga “Ričina” svijetli je primjer suradnje, inovacije i brige za zajednicu i okoliš. Njihov trud i predanost ostavljaju dubok i pozitivan trag u njihovoj zajednici, te se nadamo da će nastaviti inspirirati druge da se uključe i doprinesu boljoj budućnosti.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije