12.6 C
Zagreb
9.5 C
Zürich
22.4 C
New York
11 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Galerija: Završeni susreti Hrvata iseljenika s pet kontinenata u Dubrovniku

Višednevni susreti Hrvata iz svijeta na jugu Hrvatske rezultirali jačim povezivanjem iseljene i domovinske Hrvatske.

U organizaciji American Croatian Congressa, Crodiaspore i Association Croatian American of Professionals, uz pokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te institucija Grada Dubrovnika, upriličena je prva ikada održana izložba “Kravata” istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva te predstavljena knjiga pod nazivom “Hrvati ujedinjeni kravatom” na Rochester Institute of Technology University Dubrovnik.

Već na samom početku izložba, koju je otvorio gradonačelnik Mato Franković privukla je ogromno zanimanje domovinske i iseljene Hrvatske. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas istaknuo je važnost ovog projekta koji je još čvršće povezao iseljeništvo svih kontinenata. Prisutnima se obratila i inicijatorica i voditeljica ovog projekta Nada Pritišanac Matulich, zatim autorica knjige koja će izložbu pratiti na svjetskoj razini, Branka Bezić Filipović i nakladnik Zoran Bošković.

Izložba je putujućeg karaktera i obići će, osim Hrvatske najprestižnija svjetska sveučilišta, UN i EU Parlament s ciljem da sunarodnjacima u Domovini skrene pažnju na važnost povezivanja iseljeništva s Domovinom. Na svjetskoj razini cilj je preko kulturnog blaga kravate široke mase upoznati s našom prelijepom domovinom Hrvatskom, našom kulturom i našim iseljeništvom koje daje izniman doprinos na svjetskoj razini u svim domenama života. Naše gostovanje na svjetskim sveučilištima želimo usmjeriti na povezivanje s hrvatskim sveučilištima u želji razmjene studenata i profesora.

Brojno iseljeništvo, uz domaćine okupljeno u Dubrovniku nastavilo je svoje druženje u Inter University Centre do kasno u noć uz vrhunska vina vinarije Grgić i Bura-Mrgudić.

Sljedećeg jutra iseljenike je u Gradskoj vijećnici ugostio gradonačelnik Mato Franković. Uz prigodan govor zahvalio je iseljenicima na doprinosu, očuvanja i promociji svoje domovine i odgovorio na brojna pitanja. Druženje je nastavljeno hrvatskom premijerom dokumentarnog filma svjetske, legende hrvatskog imena, Charlesa Billicha, u produkciji Majestic filma i producenta Steve Ravica, pod nazivom “Beyond the Canvas”. Hrvatsku premijeru ovog zanimljivog filma u Dubrovniku upriličilo je okupljeno hrvatsko iseljeništvo .

Istog dana otvoreni su 22. Susreti pjesnika iseljenika Hrvatske iseljeničke lirike NY u Sebastian Art Gallery Dubrovnik koju vrlo uspješno vodi Andreja Dujić. Nada Pupačić, počasna predsjednica, Dušanka Madunić,predsjednica i Ivana Serdarović, uz ostale sudionike i iseljenike goste priredile su dva nezaboravna dana domoljubne poezije i zajedništva.

Iseljeništvu i pjesnicima toplo gostoprimstvo upriličila je i udruga Deša i Jany Hansal. Nazočnima su se svojim stvaralaštvom obratili pjesnici dubrovačkog kraja kroz svoje stihove pobudivši buru emocija.

Izlet na Pelješac, posjet najstarijoj hrvatskoj solani Ston, uz prezentaciju postupka dobivanja najkvalitetnije soli bilo je posebno zanimljivo u prezentaciji vlasnika Svetana Pejića. Put se nastavio u tvrđavu Kastio gdje je Američko-hrvatski kongres, uz nazočnost generala i branitelja hrvatske vojske dodijelio priznanja Antunu Frankoviću i Anti Mlinariću za izniman doprinos u Domovinskom ratu.

Uslijedio je posjet Pelješkom mostu i zajednička fotografija koja simbolično predstavlja još čvršće povezivanje iseljeništva i Domovine.

Vinarija obitelji Grgić Pelješac, uz vrhunska vina, iseljeništvu je priredila prezentaciju o liku i djelu legendarnog Miljenka Mike Grgicha. Sa željom dobrog zdravlja prisutni su odaslali čestitku Mikeu za njegov 100-ti rođendan.

Nezaobilazno je bilo i Trsteno gdje su se gostima obratili načelnik Antun Toni Bošković te Josip i Vinko Cenić, a višednevno druženje završeno je večernjom misom u crkvi sveti Vlaho u Dubrovniku.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije