18.4 C
Zagreb
15.6 C
Zürich
11.3 C
New York
10.3 C
Buenos Aires
20.4 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

“Hrvati ujedinjeni kravatom” u programu Đakovačkih vezova

U programu 57. Đakovačkih vezova predstavljen globalni projekt hrvatskih iseljenika “Hrvati ujedinjeni kravatom”

Muzej Đakovštine, u sklopu programa 57. Đakovačkih vezova upriličio je predstavljanje knjige “Hrvati ujedinjeni kravatom” autorice Branke Bezić Filipović, dok je izložbu u ime Grada Đakova otvorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije. U ime Muzeja Đakovštine prisutnima se obratila ravnateljica Marina Božić te je kratkim uvodom u povijest Kravate i njezinu povezanost s imenom i narodom Hrvata uvela okupljene posjetitelje u tematiku knjige i izložbe koji su nastali kao rezultat globalnog projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva. Projekt su zajedno pokrenuli American Croatian Congress (ACC) CroDiaspora i Association Croatian American of Profesionals (ACAP).

Okupljenima se zatim obratila inicijatorica i koordinatorica ovog projekta Nada Pritišanac Matulich, ujedno osnivačica i predsjednica ACC-a, civilna hrvatska predstavnica u UN-a u NY te članica izvršnog odbora ACAP-a. Istakla je da se ideja rodila upravo u NY u UN kada je odabrala upravo kravatu kao kulturnu baštinu da preko nje promovira istaknute Hrvate iseljeništva za brendiranje Hrvatske u svijetu. Projekt ima nekoliko ciljeva, prvi je u domovini upoznati sunarodnjake s iznimnom važnosti što boljeg povezivanja s hrvatskim iseljeništvom. Na globalnoj razini u UN-a, te najprestižnijim svjetskim sveučilištima i EU Parlamentu široke mase želi se upoznati s bogatom kulturnom baštinom domovine kao i istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva koji u svojim sredinama u kojima žive daju ogroman doprinos na svim razinama življenja. Uz to, želi se povezati svjetska sveučilišta s domaćima radi razmjene studenata i profesora i brendiranje Hrvatske.

U ime CroDiaspore okupljenima se obratio Matija Pavković, osnivač i predsjednik udruge izrazivši nadu kako će izložba pokazati potencijal hrvatskog iseljeništva te ulogu u budućnosti same Republike Hrvatske. Prisutne je pozdravio i Mihovil Matković, iz Academije Cravatice istaknuvši kako je kratki put od nastanka do širenja kravate te o kravati kao prepoznatljivom hrvatskom brendu u svijetu. Naglasio je koliko je važan ovaj globalni projekt hrvatskog iseljeništva koji je u samom startu povezao i ujedinio iseljenike svih kontinenata.

Zahvalivši organizacijama hrvatskih iseljenika što su upriličile putujuću izložbu globalnog karaktera i u Gradu Đakovu vrlo emotivno prisutnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije gospođa Sanja Rogoz-Šola koja je otvorila pvu putujuću izložbu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije