18 C
Zagreb
11.9 C
Zürich
24.5 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

KOLUMNA ANE MLJEĆKE – BLAGDAN VELIKE GOSPE 2023.

Kolumna naše suradnice Ane Mljećke opisuje običaje i svečane Feste Velike Gospe na Mljetu i Pelješcu.

Jedna divna Festa Gospe od Laga na otočiću sv. Marije koja se nastavila u Pomeni 

Velika Gospa se tradicionalna svečano slavi u svim župama Dubrovačke biskupije ali na Mljetu na otočiću Sv. Marije je nešto posebno. Stoljećima su vjernici dolazili iz mnogih mediteranskih zemalja na procesiju za Veliku Gospu. Sam otočić svojim imenom Svete Marije i crkvica Gospa od Laga posvećeni su blaženoj djevici Mariji. I danas je Velika Gospa najveći blagdan sela Goveđari. Tako je na otočiću sv. Marije na Mljetu bila svečana misa i procesija s čudotvornom slikom Gospe od Laga. Misa se održala u klaustru benediktinskog samostana koji datira još iz 12. st. U zelenilu divljih ruža naslonjenih na prekrasnu drvenu odrinu načinjenu od stoljetnih čempresa. Milozvučni glasovi crkvenog zbora iz Babina polja učinili su misu i procesiju još svečanijim.

Procesija je prošla cijelim otočićem sv. Marije sa zaustavljanjem ispred kapele Uznesenja Marijinog u kojoj je prekrasna slika Gospe od Škrpjela i latinski natpis s Bosanskim grbom u spomen sina ubijenog bosanskog kralja Tomaša, koji je završio u turskom ropstvu. Zbog toga su ovdje stoljećima hodočastili bosanski velikaši. Druga postaja je kapela sv. Benedikta koja se nalazi ispred groblja, u kojeg su se ukopavali fratri benediktinci ali i svi stanovnici Goveđara sve do Austrijske uprave. Treća postaja je na šetnici po kojoj su šetali, molili i meditirali fratri benediktinci ali i vlastelini među kojima je bilo pjesnika, naučnika, biskupa, jer su otočić i samostan za vrijeme benediktinaca bili otvoreni samo za vlastelu.

Na povratku u crkvu i samostan župnik don Stipe Zadro, koji je predvodio misu, propovijedi i procesiju, pozvao je na čašćenje sve prisutne. Na svečanoj misi i procesiji je bilo puno Mljećana iz zemlje i inozemstva te načelnik općine Mljet Đivo Market i potpredsjednica EU komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica sa suprugom Stijepom Šuicom te poznati vinari s Pelješca, Marija i Ante Mrgudić.

Obilazeći crkvu sv. Marije u samostanu, uočljiv je kameni natpis da je tu ukopan sin Bosanske kraljice Katarine Kotromanić. Po priči je Katarina Kotromanić bježeći pred Osmanlijama u Rim, jedno vrijeme provela kod benediktinaca na Mljetu. Na trijemu crkve uočljiva je kamena ploča s imenima žrtava komunističkog režima 1943. godine. Samostan je u periodu socijalističkog sistema bio pretvoren u hotel “Melita” te se dolaskom demokratskog sistema vlasti ponovno vratio Dubrovačkoj biskupiji koja ga pokušava renovirati. Vidljivi su radovi na renovaciju samostana. Dolaskom na otočić osjećaju se slojevi duboke povijesti i uočljiv je mir koji otočić pruža za odmor, molitvu i meditaciju.

Na povratku s električnim brodom i susretljivim renđerom u Pomeni 13, pod borom Ane Mljećke čekali su nas specijaliteti od Mljetske feste. Pršut, sir (kozji, ovčji, kravlji), marinirani inćuni, juha od bravetine, lešo bravetina s restanim patatama i salsom od poma, tripice od kozlića po Mljetski, toč od divljači, brodet na crveno s palentom, svježe domaće voće (smokve grožđe), sve to zaliveno dobrim bijelim, rose i crnim vinom s Mljeta i Pelješca. Za stolom su se izmjenjivali društva, priče i pjesma.

Festa Velike Gospe slavila se i na drugom kraju Mljeta, u Koritima.

Jany Hansal, predsjednica Udruge Deša, kaže:”Svake godine traju pripreme za Festu. I ove godine bilo je lijepo kako naša nebeska zaštitnica i zaslužuje. Otočani su u velikom broju pohrlili Gospi na svetu misu. Čak su uranili i najmlađi. Festa je trajala do dugo u noć, a za to je zaslužna Turistička zajednica, koja pokušava gostima pokazati i skrivene kantune otoka, a za gastro užitak potrudile su se članice Lige protiv raka i lokalne domaćice i domaćini.”

Svečano je bilo u Podgorju iznad Orebića

Gospođa Marija Mrgudić s mljetske Feste Velike Gospe otišla je na Festu u Orebić, na Pelješac gdje je i sama sa svojom obitelji sudjelovala u organizaciji. Ovako je opisala Festu Velike Gospe na Pelješcu:”U franjevačkom samostanu i crkvi Velike Gospe u Podgorju iznad Orebića, slavi se blagdan Uznesenja Marijana od 15.st. Po tradiciji kip Gospe se izlaže i kiti cvijećem ispred oltara, te ga nakon svečane mise u procesiji oko samostana i crkve nose kapetani u uniformama, a do njih mlade cure u pelješkoj nošnji. Barjake nose stariji kapetani a prate ih također djevojke u pelješkoj nošnji. Ispred kipa idu djeca koja mogu biti u bijelom ili u nošnjama, s koficama punim latica koje prosipaju po putu gdje iza njih prolazi Gospin kip. Cijelo vrijeme mise i procesije pjesmom prati zbor franjevačke crkve i zbor župne crkve Gospe Pomoćnice iz Orebića.

Na povratku ispred crkve se kip i procesija zaustavljaju i moli se blagoslov mora i moreplovaca, polja i poljodjelaca. Nakon toga se ulazi u crkvu i završava misno slavlje Velike Gospe, a u klaustru samostana Franjevci počaste vjernike. Franjevački samostan u kojem je i muzej s crkvom je nosioc raznih umjetnina koje su od 15. st do danas vjernici prinosili kao dar za ozdravljenje, spasenje od oluja i sl situacija u kojim su se nalazili i molili Gospu da im pomogne. Uz samostan je i kapetansko groblje koje još do danas pomorci pozdravljaju ploveći kroz kanal ispod, a na pozdrav tri puta brodske trube franjevci odzvanjaju sa zvonjavom crkvenih zvona, a majke, žene, djevojke mašući s lincunima ispred crkve.”

Tako vam je bilo na blagdan Velike Gospe i Festama na Mljetu i Pelješcu gdje se čuvaju običaji.

Foto: Ane Stražičić Rodriguez, Marija Mrgudić, Dubravka Šuica, Jany Hansal

S ljubavlju, vaša Ane Mljećka

POVEZANI ČLANCI

Najnovije