11.6 C
Zagreb
8.7 C
Zürich
17.8 C
New York
9.1 C
Buenos Aires
23.8 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Godišnje obraćanje vijećnika Los Angelesa u Dalmatinsko-američkom klubu

Dalmatinsko-američki klub San Pedro (DACSP) bio je domaćin još jednog posebnog događaja.

U četvrtak, 21. rujna 2023., Dalmatinsko-američki klub San Pedro bilo je mjesto održavanja godišnjeg državnog ručka i obraćanja zajednicama 15. općinskog okruga Los Angelesa člana gradskog vijećnika Tima McOscera. Grad Los Angeles, 15. okrug sastoji se od zajednica San Pedro, Wilmington, Harbour City, Harbour Gateway i Watts s više od 265.000 stanovnika.

Događaj je sponzorirala Gospodarska komora San Pedra, a u dvorani se okupilo čak 315 osoba. Ovo je bio poseban trenutak za zajednicu i njezine predstavnike. Jedna od ključnih osoba događaju bio je sam vijećnik, Tim McOsker. McOsker je vrlo blisko povezan s Dalmatinsko-američkim klubom. Godine 2022., započeo je svoju kampanju za mjesto vijećnika upravo u ovom klubu te je ovdje održao svoju izbornu noćnu pobjedničku zabavu. Osim toga, on i njegova supruga Connie doživotni su počasni članovi Kluba.

Svečanost je započela pozdravom časnog Rudyja Svorinicha Jr., bivšeg predsjednika Pro Tempore Los Angelesa i vijećnika 15. distrikta, koji je također dugogodišnji predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba. Svorinich je predsjednik Kluba s najdužim stažom.Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj 1990-ih, Svorinich je igrao ključnu ulogu u isporuci četiri potpuno opremljena vozila hitne pomoći grada Los Angelesa i tri vatrogasna vozila za pomoć Republici Hrvatskoj tijekom borbe za neovisnost. Također, Svorinich je potpisao prvi Sporazum o bratimljenju Los Angelesa s Gradom Splitom 1994. godine, a sporazum je ratificiran 1993. godine.

Uz Svorinicha, koji je predstavljao Hrvatsko-američku zajednicu, na događaju su prisustvovali i drugi ugledni gosti, uključujući prvu damu DACSP-a, Deann Svorinich, te Billa Brownella, bivšeg predsjednika i sadašnjeg prvog dopredsjednika DACSP-a. Tu su bili i Nada Pritišanac-Matulich, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa (ACC), član DACSP-a, Miro Koletić, bivši potpredsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca Hrvata, član odbora ACC-a, Mario Bijelić, bivši drugi dopredsjednik DACSP-a, te Gene Gimenez, rizničar DACSP-a.

Dalmatinsko-američki klub osnovan je 6. svibnja 1926. godine u San Pedru u Kaliforniji od strane dvadeset i pet doseljenika s dalmatinske obale.

Unutar devet godina, klub je prikupio impresivnih 100.000 dolara (što bi danas bilo više od 2 milijuna dolara) usred Velike depresije za izgradnju znamenite klupske kuće od 22.000 četvornih stopa, koja je otvorena 31. kolovoza 1935. godine. Članovi kluba su bili istaknuti vođe u južnoj Kaliforniji, uključujući članove Kongresa Sjedinjenih Država, zastupnike u državnoj skupštini Kalifornije, gradskog tužitelja i vijećnike Los Angelesa, suce Višeg suda okruga Los Angeles, gradonačelnike susjednih gradova i mnoge povjerenike gradova Los Angelesa. Počasni članovi uključivali su se nadzor okruga Los Angelesa i dva dodatna člana Gradskog vijeća Los Angelesa.

Klub je 86 godina član Gospodarske komore San Pedro te ima ukupno više od 400 članova.

Tijekom godina Dalmatinsko američki klub organizirao je večere dobrodošlice za predsjednicu Republike Hrvatske, predsjednika Vlade, razne hrvatske ministre, hrvatske veleposlanike u Sjedinjenim Državama kao i generalne konzule, također organizirao je posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova i veleposlanika Sjedinjenih Država.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije