13.3 C
Zagreb
12.5 C
Zürich
11.5 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
24.3 C
Melbourne
Ponedjeljak, 6 svibnja 2024
spot_img

KOLUMNE IZ EMIGRACIJE – RAK DOJKE – NEPRIJATELJ VLASTITOG TIJELA

Deseti po redu mjesec u godini, mjesec je osvješćivanja važnosti kontrola i samokontrola dojki. Hvala hrabrim ženama koje su svoje priče dijelile i uklonile stigme s ovako značajne teme. Cilj je podignuti svijest o raku dojke, promicanje prevencije i ranog otkrivanja, a najvažniji – podrška oboljelima. Ružičasta je simbol nade, zajedništva i razumijevanja.

Bila je u svemiru. Dobila je Nobelovu nagradu. Napisala je roman. Bila je na čelu države. Može sve što hoće. Bez nje staje svijet. Ona je žena i mjesec je listopad, boja ružičasta. Hrabrosti se podmuklo suprotstavlja ružna pošast – kradljivica ženskog zdravlja. Proviruje iz sjene, dolazi kada joj se najmanje nada. Uostalom, kako to inače i biva, bolest ne bira, ostavlja tragove i odnosi živote. Važno je na vrijeme prepoznati znakove, staviti sebe na prvo mjesto i redovnim pregledima proaktivno otpratiti zlog gosta. Deseti po redu mjesec u godini, mjesec je osvješćivanja važnosti kontrola i samokontrola dojki. Hvala hrabrim ženama koje su svoje priče dijelile i uklonile stigme s ovako značajne teme. 

Nažalost i dandanas postoje žene, pogotovo one starije životne dobi koje svoje dojke smatraju vlastitom neugodnom intimom. Naučene su da se od malih nogu trebaju sramiti svog tijela, naviknute na okvire u kojima se smiju kretati, teme koje su prikladne u razgovorima. Dojke to nisu. Otišle su nam pred očima, iščeznule – žene, majke, kraljice. Oplakali smo ih, na njihovim primjerima naučili. Rak dojke je u mnogim slučajevima razbojnik kojeg se može otjerati. No, ignorira li ga se, gotovo uvijek postaje ubojica. Od ovog listopada valja svjesno i junački u borbu protiv tih bandita. Ne priliči jednoj ženi da iz stida zanemari kvržicu na svom tijelu. Uostalom, nikoga više nije briga. Zvuči oštro, ali tako je. Potpuno su nebitni spol i dob, zdravstveno stanje više nije tabu tema. Baš nikome, i to je jedna od sunčanijih strana medija – otvorili su dijalog u kom se stvari nazivaju pravim imenom. Rak nije samo rak. On je rak dojke. Redovnim pregledima se otkriva na vrijeme, samokontrolama žene munjevitom brzinom reagiraju. Samokontrola znači dodirivanjem dojki osjetiti izraslinu. I, nitko nije kriv. Zdrav način života smanjuje rizik pojavljivanja te zloćudnosti. No, pojava istoga ne znači po defaultu da je nešto pogrešno učinjeno. I te ožiljke valja odstraniti. 

Tuga su ipak statistike. Heroine umiru iz dana u dan. Mnogo ih je upravo suočeno s istinom. A čovjek kao čovjek, da bi nešto razumio mora shvatiti. Objasniti i analizirati. Kako onda kada nema tumačenja? Nije dar s neba, nije ni kazna, a ipak je tu. Nestati neće. Žene to mogu – pogledati istini u oči, stati na prvu crtu i glavom kroz zid, s dojkama ili bez njih. Najvažnije od svega: živa. Samo tako može biti ono čemu je predodređena. Kažu kako svatko svoju nafaku ima. Križ na leđima. Posrne čovjek, padne, odmori, udahne i opet svoj teret ponese. Ne mora biti objašnjenja. Samo razumijevanja, i to onog međuljudskog. Mjesec je listopad. Cilj je podignuti svijest o raku dojke, promicanje prevencije i ranog otkrivanja, a najvažniji – podrška oboljelima. Ružičasta je simbol nade, zajedništva i razumijevanja. Neprijatelj vlastitog tijela ne napada samo dojke, on napada ženu, majku, sestru, kćerku, prijateljicu, partnericu. 

Mjesec borbe protiv raka podsjeća dakle na bitnost mamografije, samokontrole i redovnih liječničkih pregleda: poslije dvadesete jednom u tri godine, a nakon četrdesete jednom godišnje. Nema mjesta sramu, to je ljubav prema vlastitom tijelu, prema sebi i svojim najbližima. Ružičasti listopad nosi i suosjećanje, on je podsjetnik na sve tihe borbe koje žene vode, ali i glasan borac za pravo nazivanja stvari pravim imenom, uklanjanje osjećaja srama i nelagode. Kažu kada svijet kaže „odustani“, nada šapne „pokušaj još jednom.“ Isto tako kažu kako rak nije smrtna kazna, nego ona životna – tjera čovjeka da diše punim plućima. Nešto što žene vrlo dobro umiju, u svemiru, na pozornici, u parlamentu ili za vlastitim radnim stolom – ne odustaju i vole život. 

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Republici Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2021. od ove zloćudne bolesti umrlo je 711 žena (stopa 35,4/100.000). U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019., zabilježeno je više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700.000 smrti od istog. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Većina slučajeva raka dojke dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novooboljelih je starije od 50  godina). Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo)

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije