13.4 C
Zagreb
10.2 C
Zürich
15.8 C
New York
14.5 C
Buenos Aires
28.2 C
Melbourne
Petak, 3 svibnja 2024
spot_img

Hrvati na istočnoj obali SAD-a održali tradicionalni piknik

I ove godine, 11. lipnja 2023. g. na Hrvatskoj Zemlji u New Jerseyu, SAD, okupio se veliki broj Hrvata na pikniku kojeg organizira Odbor Hrvatske Zemlje uz pomoć župljana iz Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela iz NY-a.

Ovogodišnje svečano misno slavlje povodom proslave svetkovine Tijelova i sv. Ante i prvog piknika predvodio je dr. fra Iko Skoko, član Hercegovačke Franjevačke Provincije koji je boravio proteklu godinu dana s vjernicima u župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. No ovo mu nije prvi put da se susreće s njima. Fra Iko je, kako je sam kazao u uvodu, prije 30. godina bio na istom mjestu i predvodio misu za Veliku Gospu. Ovogodišnji program  započeo je svečanom procesijom s kipom sv. Ante kojeg su nosili župljani a išlo se oko jezera moleći krunicu. Samo misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je maestro Augustin Šimat. U svojoj propovijedi fra Iko se osvrnuo na povezanost svetkovine Tijelova i sv. Ante i kako je sv. Ante kao vrsni teolog uspio sačuvati duha pobožnosti i molitve a na poseban način prema presvetoj Euharistiji. Potom je izvukao nekoliko poruka za sve okupljene vjernike, da poučeni primjerom svetog Ante svoju vjeru žive i svjedoče u svakodnevnom životu posebno čuvajući duha molitve u osobnom i zajedničkom životu a na poseban način pobožnost prema presvetoj Euharistiji kao savršenoj molitvi.

Uz fra Iku Skoku na misnom slavlju koncelebrirao je i fra Lovro Šimić, župni vikar župe sv. Ćirila i Metoda a nazočio je i fra Ante Vlašić, bogoslov Hercegovačke Franjevačke Provincije koji je trenutno na studiju teologije u Zagrebu. Fra Ante se inače rodio i jedan dio života proveo u zajednici u New Yorku prije nego se obitelj preselila u Hrvatsku. Bogu hvala na daru poziva. “Molimo za našeg fra Antu ali i za sve nas da budemo dostojni poziva djece Božje i da ostvarimo ono poslanje na koje nas Bog poziva,” poruka je vjernika ove župe.

Članovi odbora Kluba Hrvatske Zemlje – Hrvatskog kulturnog kluba kardinal Stepinac zadovoljni su velikim brojem posjetilaca čemu je za sigurno doprinijelo i lijepo vrijeme. Spomenuli su prošlu nedjelju kad su održali godišnji sastanak članova HKKKS na kojemu se govorilo o budućim aktivnostima na Hrvatskoj Zemlji i završnim radovima “CLUB HOUSEA”. Bilo je puno pitanja i prijedloga kako naprijed u budućnost i kako privući mlađe generacije.

Zaključak je da se zajedničkim radom može napraviti mnogo toga te pozivaju sve članove Kluba da se priključe i sudjeluju u svim aktivnostima kluba tj. da ih se podrži materijalno, financijski, stručno i duhovno te da podrže sve one koji rade i pomažu na bilo koji način ovaj klub. Organizatori su još jednom zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj Hrvatski klub i Hrvatsku Zemlju počevši od prvih osnivača kluba, onih koji su kupili zemlju i radili na njenom uređenju da bi svi mi mogli uživati na njoj. Zahvalili su također svima koji su radili svih ovih 50 godina, kao i svima koji sada rade. Isto tako unaprijed zahvaljuju  djeci i budućim generacijama koje ć,e ako Bog da nastaviti raditi za Hrvatski Klub i Hrvatski narod. Posebno su zahvalili svima koji su u subotu radili na pripremama i svima onima koji su došli raditi u nedjelju, kao i svim posejtiteljima koji su došli i zajedno s njima proslavili ovaj veliki blagdan svetog Ante. Odbor HKKKS također je navijestio proslavu 50- godišnjice kluba koja će se održati na jesen.

Kao i svake godine tu su bile i vrijedne članice Društva svete Krunice koje su prodavale domaće kolače za svoje humanitarne akcije. Predstavnik CroatianTV America, Ivica Dubić omiljenim hrvatskim suvenirima razveselio je mnoge a pogotovo djecu koji su odnijeli doma dio domovine svojih roditelja. Pored obilja hrvatskih specijaliteta: janjetine i prasetine s ražnja, ćevapčića i ražnjića, domaćih kobasica, graha i čobanca te uz glazbu  tamburaša i Viktora Šarića pjevalo se, plesalo i uživalo sve dok nije pala noć. Zadovoljni, svi su otišli doma s divnim uspomenama na jedno lijepo druženje, s Hrvatskom u srcu i uz pozdrav Bog i Hrvati.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije