18 C
Zagreb
11.9 C
Zürich
24.5 C
New York
14.7 C
Buenos Aires
28.9 C
Melbourne
Četvrtak, 2 svibnja 2024
spot_img

PROSLAVLJENO 50. ZLATNIH GODINA HRVATSKE ZEMLJE I OSNUTKA HRVATSKOG KULTURNOG KLUBA KARDINAL STEPINAC

Hrvati na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država proslavili pedeset zlatnih godina Hrvatske Zemlje i HKKK Stepinac.

U prekrasnoj velikoj župnoj dvorani koja se nalazi na Manhattanu ispod crkve sv. Ćirila i Metodija i sv. Rafaela okupilo se u subotu, 30. rujna 2023. g. oko 200-tinjak Hrvata. Cilj okupljanja bila je proslava velike obljetnice postojanja i rada Hrvatskoga kulturnog kluba kardinal Stepinac koji vode brigu o Hrvatskoj zemlji u New Jersey.

Prije pedest godina, na inicijativu fra Mladena Čuvala, američki Hrvati iz Hrvatske župe sv. Ćirila i Metodija i sv.Rafaela osnovali su HKK KStepinac i u kratko vrijeme kupili Hrvatsku Zemlju. Jedan ponosni mali, ali odani, vjeran Božji puk, uz molitvu svojih fratara i časnih sestara, odlučio se kupiti komad zemlje u Montville, NJ. Tako je Fra Mladen Čuvalo savjetovao svojim vizionarskim promislom župljane koji su se usudili učiniti ono što bi malo tko učinio u to vrijeme.

Dok je u to vrijeme u Domovini, koja je bila pod čizmom jugoslavenskih komunista, svaka naznaka Hrvatske kao države, ali i narodnosti bila zatirana, u drugom kraju svijeta, u zemlji demokracije i slobode, mali ali vjeran i odani puk Božji odlučio se kupiti komad zemlje koji im je predstavljao Domovinu Hrvatsku. I od tada pa do danas taj komad zemlje nosi naziv HRVATSKA ZEMLJA.

S ponosom se može gledati unazad 50. godina što se sve učinilo i dogodilo na tom komadiću zemlje koji je bio puno više nego ono što je predstavljao. Tu se sanjalo, radilo, plakalo i veselilo zbog ideje o samostalnoj državi Hrvatskoj koju dočekasmo u devedesetim godinama, sa žrtvom mnogih koji položiše svoje živote na oltaru Domovine.

Ova večer održala se u znak zahvalnosti za sve one koji su tu bili prije nas, sve fratre, časne sestre i sve župljane koji su utkali dio sebe u taj komadić raja za nas Hrvate. “Dok istovremeno gledamo prema naprijed, u nove mlađe naraštaje u nadi da će se s istim žarom i vizijom i oni nastaviti koristiti Hrvatskom zemljom kao generacija Hrvata koja je osnovala,” rekao je fra Nikola Pašalić za vrijeme blagoslova večere.

Večer je bila ispunjena odličnim ugođajem i veselim društvom, uz domaću hranu i piće koju su pripremili vrijedni župljani. Za dobru glazbu, hrvatske pjesme i ples do kasnih noćnih sati pobrinuo se Viktor Šarić. Predsjednik Odbora Hrvatske Zemlje, Ivica Kajić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovome velikome slavlju. “Dao nam Bog da doživimo i idućih pedeset godina u zajedništvu i slozi. Dok ima Hrvata bit će i Hrvatske Zemlje!”

 

Ane Stražičić Rodriguez & Fra Lovro Šimić

POVEZANI ČLANCI

Najnovije