15.6 C
Zagreb
12.4 C
Zürich
9.9 C
New York
11.6 C
Buenos Aires
22.1 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

Tradicionalna večer Hrvata BiH u New Yorku

U prekrasnom Hrvatskom centru u New Yorku, u subotu, 4. studenoga 2023. održala se Tradicionalna večer Hrvata BiH – večer tradicije, veselja i zajedništva.

Događaj je počeo svetom misom koju je predvodio fra Nikola Pašalić, a nastavilo u velikoj župnoj dvorani u kojoj su se okupili hrvatski iseljenici koji žive na istočnoj obali Amerike i njihovi prijatelji. Večer je otvorio Zoran Kovač, predsjednik Udruge bosanskih Hrvata, zaželio dobrodošlicu i zahvalio svima koji su pomogli, posebno sponzoru Dariju Ercegu na donaciji njegovih domaćih suhomesnatih proizvoda. S nadom da će se ovakve večeri nastaviti održavati još puno godina zahvalio je svima koji su došli i podržali svojim dolaskom da ova večer bude uspješna.

Također je pozdravio uvažene goste; generalnog konzula Republike Hrvatske u NY-u, Nikicu Kopačevića i Lidiju Babić, konzulicu I reda, te Vojnog atašea Republike BiH pri UN, Brunu Lukića sa suprugom Jadrankom, česte i uvijek dobrodošle goste u hrvatskoj zajednici u NY-u. Fra Nikola Pašalić blagoslovio je večeru i dodao kako je ova večer zajedništvo našeg zajedništva. Iako dolazimo iz različitih krajeva povezuje nas ista hrvatska krv. Vidjeti prepunu dvoranu Hrvata iz NY i okolnih država koji njeguju hrvatsku kulturnu baštinu daleko od domovine, a pogotovo mladost kako plešu kolo i pjevaju pravi je blagoslov jer se tradicija nastavlja.

Nazdravilo se s domaćom bosanskom šljivovicom i uživalo u bosanskim specijalitetima koji su gostima ponuđeni kao što su domaći suhomesnati proizvodi, grah, sarma, razne pite, kiseli kupus s kobasicom, pečenje i domaći kolači koje su spremile vrijedne žene. Za glazbu se pobrinuo vazda dobrodošao Tihomir Mišić – Tiho, koji je za ovu priliku došao iz Mississauge, Kanade. Plesala su se tradicionalna kola i pjevalo do kasno u noć. Bilo je to jedno lijepo druženje daleko od svoje Domovine koju svi zauvijek nose u svom srcu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije