11.6 C
Zagreb
8 C
Zürich
10.5 C
New York
10.3 C
Buenos Aires
23 C
Melbourne
Subota, 4 svibnja 2024
spot_img

Predstavljanje knjige „Res publica Albonessium“ u izdanju Katedre Čakavskog sabora Labin u New Yorku 

Knjigu “Res publica Albonessium” u izdanju Katedre Čakavskog sabora Labin predstavio je Deni Vlačić, doktorand povijesti i predsjednik Katedre Labin u petak 17. 11. 2023. na skupštini Histrian Association for Women u Istra Sport Clubu, Astoria NY.

Slijedilo je gostovanje na Hrvatskom Radiju NY u subotu 19. studenoga 2023., te kasnije, u večernjim satima u istarskom Rudar Social Clubu, u organizaciji Istrian American Charities Association. Predsjednica Maria Santalesa pozdravila je prisutne kazavši da joj je velika čast što može u istarskom Rudar socijalnom klubu, kojega su i osnovali Labinjani ugostiti profesora Denija Vlačića iz Labina.

Profesor Vlačić održao je predavanje o povijesti Labina i promociju knjige “Res Publica Albonessium – Crtice iz labinske prošlosti”, započevši ovim riječima:“Katedra ČS Labin osnovana je s ciljem očuvanja tradicije, istraživanja i promocije bogate čakavske kulturne baštine Labina i predstavlja iznimno važan entitet u kontekstu hrvatske jezičke i kulturne raznolikosti. Kulturno-znanstvena ustanova Katedra ČS Labin osnovana je 2022. godine. Riječ je o revitalizaciji nekadašnje udruge Katedre Labinska republika osnovane 1970. godine, a prvi predsjednik Katedre Labin bio je Josip Faraguna. Katedra djeluje na području povijesti, kulture i umjetnosti, a ciljevi su proučavanje i valoriziranje povijesti Labina i Labinštine te publiciranje rezultata toga proučavanja. Autori knjige su Deni Vlačić, Sanja Gregorinić Trumić, Eva Melegi Matković, Miranda Škalamera-Verbanac, Rosela Tapai, Danijel Tatić i Bruno Falco. Ideja za objavljivanje knjige „Res publica Albonessium“ rodila se iz dubokog osjećaja odgovornosti prema očuvanju bogate kulturne baštine Labina. Ovom knjigom htjeli bismo osnažiti svijest javnosti koja nosi naša zajednica pa smo se odlučili za stvaranje ove knjige. Razmišljali smo o načinima kako ujediniti povijesne događaje, zanimljivosti i tradiciju Labina na jednom mjestu te smo shvatili da je knjiga idealan način za to. Ona je postala sredstvo koje nam omogućuje da priču o našem gradu ispričamo na sveobuhvatan način. Želimo da čitatelji, bilo lokalni stanovnici ili posjetitelji, imaju priliku dublje se povezati s Labinskom poviješću, da je razumiju i cijene.

Cilj nam je revitalizirati zanimanje za našu zavičajnu baštinu i povijest Labina. Vjerujemo da će ova knjiga potaknuti nove generacije da se dublje povežu s svojim korijenima.
Ova knjiga nije samo zbirka podataka, već i pokušaj da se prošlost približi suvremenom svijetu na način koji će biti privlačan, informativan i emotivan. Ova knjiga nije samo povijesna kronika, već i iznimno djelo koje nam otvara vrata u zadivljujući povijest našega grada. U vremenu kada se suvremeni svijet sve više povezuje, važno je osvrnuti se unatrag i prisjetiti se korijena na kojima stojimo. U prvom dijelu obrađeni su pojedini događaji koji su se odigrali na području Labina poput napada Uskoka, Eksplozija u rudniku 1940. g. Drugi dio knjige vezan je za kulturno povijesne spomenike Labina, dok je treći dio posvećen važnim ličnostima poput Giuseppine Martinuzzi, Giovanni Pipan, Mate Čvrljak, Božo Glavičić i sl.,” istaknuo je u svom izlaganju profesor Vlačić.

Njegovo predavanje na engleskom je pročitala gospođa Sanja Bogović. Nakon predavanja nastavilo se ugodno druženje i ručak kojeg je blagoslovio don Saša Ilijić. Svi su uživali u izvrsnoj domaćoj hrani koju su pripremile vrsne kuharice Rudar Cluba ,a vrijedno osoblje se pobrinulo da gosti budu zadovoljni. Pored predavanja održala se i izložba istrianskog umjetnika Rinalda Scalamera.

Predsjednica The Istrian American Association, Maria Santalesa, zahvalila je svima koji su došli i pomogli u organizaciji ovog, hvale vrijednog događaja. Također je upoznala goste s ovom neprofitnom humanitarnom organizacijom “The Istrian American Association” koja je osnovana 1992. g. sa ciljem pomogati potrebitima u Istri i ostalim krajevima Hrvatske gdje je bilo potrebno za vrijeme Domovinskog rata. Pomoć se sastojala u hrani, odjeći i medicini i slala se kontejnerima koji su stizali brodovima u Rijeku, odakle se razvozilo gdje je bilo potrebito. Nakon završetka rata i nastanka suverene Republike Hrvatske pomoć se i dalje nastavila skupljajući novčana sredstva kroz mnoge foundraizinge koje su organizirali. Tim sredstvima obnovile su se mnoge crkve u Istri, pomogli su kupit i braille mašinu za osobe bez vida, pomogli staračkom domu Sveta Nedjelja, stipendirali mnoge studente a nedavno su skupili veliku donaciju s kojom su kupili mamogram za Labinsku bolnicu.

Uz humanitarne akcije, ova organizacija promovira kulturnu baštinu Istre, tradicionalnu istarsku hranu i vina, a trude se i održati sve više zaboravljene istarske dijalekte kojih ima jako puno. Kako kažu svako mjesto ima svoje narječje, što i jest bogatstvo hrvatskog jezika. Zbog velikog utjecaja Italije kroz povijest mnogi govore i talijanski jezik. Inače, Istrijani vrlo su ponosni na svoje porijeklo, na svoju Istru i domovinu Hrvatsku. Kao i mnogi Hrvati u Americi, Istrijani su se pokazali kao vrlo vrijedni, sposobni ljudi koji su se lako uklopili i prihvatili život svoje nove domovine Amerike koja im je omogućila da ostvare bolji život za sebe i svoje obitelji. Iako su mnogi ostvarili svoj američki san te omogućili sebi i svojim obiteljima udoban život, vazda će u srcu nositi svoju lijepu Istru i domovinu Hrvatsku.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije