7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Anđelko Antić Blažević - Autor

Kao treće od četvero djece u obitelji, Anđelko je kao pjesnik i autor prepoznatljiv po stihovima za tamburašku, klapsku, pop, duhovnu i domoljubnu glazbu. Svoje prve korake napravio je u dvorištu obiteljske kuće u Posavskim Podgajcima, ubrzo ga zamijenivši žitnim poljima slavonske ravnice – motivu koji ga, unatoč tomu što gotovo četvrt stoljeća živi u Zagrebu, i danas snažno obilježava.

Osnovnu i srednju školu završava u rodnoj Slavoniji, a diplomu turističkog smjera stječe na zagrebačkom stručnom studiju ekonomije. Trenutačno radi na financijsko-računovodstvenim poslovima. Član je HDS ZAMP-a, moderirao je mnoge promocije i kulturna događanja te je bio vanjski suradnik u redakciji Hrvatskog radija Županja. Oženjen je i otac dvoje djece.

Od najranijih školskih dana sudjeluje u radu lokalnog kulturno-umjetničkog društva. Njegova naglašena znatiželja i kreativnost te žeđ za umjetničkim radom dolazi do izražaja u mnogim sekcijama KUD-a, posebice dramskoj koju pohađa još od osnovne škole. Tako i danas povremeno glumi u televizijskim serijama i reklamama.

Dio velikog umjetničkog i autorskog dara primjećuje se i u njegovoj ljubavi prema glazbi i tradiciji. Stoga je dvadesetak godina aktivni član župnog zbora Prečko u Zagrebu. Poeziju je, pak, prigrlio još u srednjoj školi. „Zauzdajte konje bile” i „Sred zlatne doline ljepotica stoji” tamburaške su skladbe za koje Anđelko uz stihove potpisuje i glazbu.                       

Posebice valja naglasiti kako se riječi njegovih pjesama, osim na radijskim postajama, mogu čuti na raznim događanjima. Tako je, primjerice, Policijska klapa Sveti Mihovil na 25. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku izvela skladbu ‘Ti si izvor moje sriće’, za koju je tekst napisao upravo Anđelko.

Nakon pjesničkog prvijenca ‘Osjećam’‘Nešto u nama’ druga je zbirka pjesama Anđelka Antića Blaževića rođenog 1976. godine.

Objave autora: